Toekomstgerichte Platte Daken
Want het plat dak heeft een veel groter potentieel. Het doordacht inzetten ervan kan resulteren in een enorme toegevoegde waarde. Op talrijke vlakken. En niets beter dan een Ronde Tafel om alle mogelijkheden en valkuilen uit te spitten …
Al langer ingeburgerd: het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak of groendaken om energetische optimalisaties te verkrijgen voor het gebouw. In combinatie met degelijke isolatie, kan dit gigantische winsten opleveren in het energieverbruik en dus ook in de portefeuille.
Komt steeds vaker voor (en dat is een zeer goede evolutie volgens het panel): slimme systemen voor regenwaterrecuperatie en technieken om hemelwater om te zetten in drinkwater of andere nuttige toepassingen voor de gebruikers van het gebouw.
Een plat dak kan niet alleen voor noodzakelijke doeleinden ingezet worden, deze extra ruimte kan ook benut worden als extra leef-, ontspannings-, of sportruimte.
Tijdens het gesprek werd lang stilgestaan bij de noodzaak om de meerwaarde van een plat dak te benadrukken bij alle stakeholders. Want zoals wel vaker het geval: het budget is veel te vaak een struikelblok. Het plat dak benutten vraagt altijd een extra investering, en nog te veel gebouweigenaars of bouwheren zien het nut er niet van in. Onterecht, zo blijkt, want er zit quasi altijd een terugverdienmodel in.
Verder doen de panelleden een warme oproep om tijdig, periodiek en proactief inspecties uit te voeren aan platte daken, om mogelijke problemen (waterlekken bijvoorbeeld) op te sporen. Veiligheid moet daarbij altijd bovenaan de agenda staan.
Een belangrijke taak voor aannemers en fabrikanten: informeer de klant correct, wees eerlijk, ook op prijsvlak. Benadruk het belang van een goede dakstructuur en de mogelijkheden die het dak biedt.
Helaas worden er nog dagelijks fouten gemaakt, enerzijds door aannemers met slechte intenties, anderzijds door een gebrek aan kennis. Of een gebrek aan de wil om daar iets aan te doen. Elke deelnemer van onze rondetafel had een verhaal klaar over een situatie waarbij het mis liep. “Er zijn veel cowboys die zonnepanelen, lichtstraten of andere systemen op een dak integreren zonder over de nodige kennis te beschikken.” Daarom: architect, bouwheer, aannemer: informeer u en werk met gecertificeerde en betrouwbare aannemers.
Rode draad doorheen dit en onze andere rondetafels: de oproep voor een betere communicatie tussen bouwpartners. Zeker bij een plat dak, wordt een architect of ingenieur gewoon niet ingeschakeld. Beter is om dit wel te doen. Communiceer voldoende op voorhand, maar ook evenzeer nadien. Informeer na de oplevering de gebruikers van het gebouw, dat is cruciaal om het langetermijndoel van het gebouw te vrijwaren. De onmisbare schakel daartussen is de Facility Manager.
Als slotakkoord benadrukken de panelleden het belang van BIM om inzicht te hebben in de opbouw van elk dak.
Lees het volledige verslag in dit artikel