Villa De Borght

Omhuld door de groene pracht en praal van het park, kan je een statige Merchtemse BV (Bekende Villa) terugvinden: Villa De Borght of de Kerkvijver voor de kenners. Architect Pascal Van Dooren herwaardeerde deze residentiële klassieke woning en zette haar onmiskenbare charme in de verf met een eigentijdse toevoeging aan het bestaand gebouw.

Share this project

De statige uitstraling van deze authentieke villa doet denken aan vervlogen tijden. De bakstenen gevel van het huis heeft een charmante, tijdloze uitstraling. De authentieke ramen met houten luikjes kijken uit op het groene landschap van het park rondom. Het is omgeven door weelderige bomen die weerspiegelen in de grote glaspartijen van de brug naar het moderne houten bijgebouw.

Het moderne bijgebouw met houten gevelafwerking is een eigentijdse en stijlvolle toevoeging aan de woning, waarbij hout als dominant bouwmateriaal werd gebruikt. De buitenkant van het moderne bijgebouw is een samensmelting van natuurlijke warmte en strakke, hedendaagse lijnen waarbij het archetype van het dak van de oorsponkelijke woning werd hernomen.

De combinatie van het oorspronkelijke bakstenen gebouw met de moderne zwart gebeitste houten aanbouw vormt geen contrast, maar eerder een verrijking

Pascal Van Dooren
architect

Al met al straalt het bijgebouw een tijdloze schoonheid en harmonie met de natuur uit, terwijl het tegelijkertijd voldoet aan de eisen van eigentijds wonen en design. Een geslaagde combinatie van de warmte en charme van hout met de strakke lijnen en functionaliteit van een modern architectonisch ontwerp.

Deze luxe tandemwoning biedt niet alleen comfort en privacy voor meerdere generaties van een familie, het is ook een toonbeeld van elegantie en stijl. Het ontwerp en de inrichting werden aangepast aan de behoeften en smaak van de bewoners, waardoor het een ideale woning is voor diegene die waarde hechten aan verfijning en samenleven met familie. Binnen straalt het oude huis een warme, uitnodigende sfeer uit.

De moderne corridor zorgt het ervoor dat beide onafhankelijke gebouwen voldoende privacy hebben en perfect voldoen aan de doelstelling om er 3 generaties te huisvesten.

Zwevende elegantie

Omgeven door weelderige bomen die weerspiegelen in de grote glaspartijen, speelt de connecterende brugpartij een hoofdrol in deze synergie van oud en nieuw.

Als een naadloze verbinding tussen beide gebouwen zijn grote, strategisch geplaatste glaspartijen geplaatst die zorgen voor overvloedig daglicht binnenin en naar buiten toe een zwevende overbrugging simuleren. Deze raampartij fungeert als een magisch canvas waarop de bomen van het park hun eigen schilderij creëren. Tegen de zachte gloed van het glas worden de contouren van de bomen prachtig vastgelegd en de weerspiegeling van de pracht van het park maakt dat er weinig doorkijk is naar binnen. De elegante combinatie van glas, staal en hout maakt deze connecterende open ruimte ideaal voor recepties of colloquia.

Het was een technische uitdaging om de houten liggers achter de glaspartij te verbergen, maar het geeft het geheel een etherische, luchtige uitstraling. Aan de binnenkant lijken de balken te zweven. Dat is voor mij de essentie van architectuur: functionaliteit versterken en tegelijkertijd elegantie in een gebouw brengen.

Pascal Van Dooren
architect

Villa De Borght in haar heruitgevonden versie, biedt niet alleen een meerwaarde voor de opdrachtgever, maar draagt ook bij aan een extra valorisatie van het park.

Share this project
Meewerkende partijen
  • Bouwheer
    Tokken bvba
  • Architect
    Van Dooren ArchitectS
  • Ruwbouw
    Bart Van Mileghem
  • Dakbedekking, daktimmer en gevelbekleding
    Adak nv
  • Buitenschrijnwerk
    Thielemans & Co
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie