Van gesloten achterbouw naar open tuinkamer

Deze woning maakt deel uit van een ensemble van 15 burgerhuizen in beaux-artsstijl uit 1923 en werd opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed. De reeks huizen werd oorspronkelijk opgericht met identieke indeling, die in de bestaande situatie van deze woning nog heel herkenbaar was: een robuuste voorbouw in originele staat en een achterbouw met smalle kamertjes die niet in contact staan met de kleine buitenruimte.

De bewoners verlangden naar een multifunctionele ruimte, die ze konden indelen en aanpassen naar wens. De keuken werd zijdelings gepositioneerd om zo een flexibele open leefruimte te creëren. Een dakkoepel zorgt ervoor dat het licht tot in de kern van de woning binnendringt. Dankzij een grote partij vouwramen kan de achtergevel volledig opengemaakt worden. Op die manier wordt de koer een extensie van de binnenruimte en kunnen de bewoners van deze doorzonwoning op een mooie dag de tuin in huis halen.

Schuine zijden en stompe hoeken, geïnspireerd door de oorspronkelijke planindeling, zijn als rode draad terug te vinden in het project. De nieuwe keuken is eenvoudig uitgerust met afgeschuinde bovenkasten uit kerselaarfineer met roze accenten. Het keukenontwerp loopt door in de berging, zodat deze als het ware een uitbreiding wordt van de keuken zelf. Kleine, lichtgrijze hexagons worden aan de achterwand van de keuken geplaatst. De gele vloer springt in het oog als een felgekleurd geometrisch patroon van zeshoekige tegels dat verder door naar buiten vloeit, waar het op een organische manier uitmondt als een terras.

De buitenruimte werd onthard en vergroend, waardoor de stadskoer nu meer aanvoelt als een tuin en mooi aansluit bij het fleurige karakter van de woning.

Meewerkende partijen
  • Ontwerp
    POLYGOON Architectuur
  • Hoofdaannemer
    Luc Quirijnen (ruwbouw) , De Muynck (dak- en gevelwerken) , Davy Van Aerde (schrijnwerk interieur keuken)
Leveranciers
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie