Bij Schell staat duurzaamheid en waterbesparing voorop
Duurzaamheid is voor Schell niet zomaar een modewoord, zegt Dirk Vanden Breede, directeur bij Schell Belgium. “Je kan er niet meer omheen: als wij als fabrikant gesprekken voeren met architecten, bouwheren of installateurs voor de renovatie van publieke gebouwen zullen termen als duurzaamheid en circulariteit zeker aan bod komen. Het belang van duurzaamheidslabels als BREEAM en LEED is ook alleen maar toegenomen. Duurzaamheid is een allesomvattend concept. Het gaat niet enkel om het recycleren van een product aan het eind van zijn leven, ook de manier hoe het geproduceerd wordt en het gebruik zijn belangrijk.”
Pionier in waterbesparing
Schell probeert die duurzaamheid eerst en vooral tot uiting laten komen in de bedrijfsvoering. “Onze roots hebben daar ongetwijfeld mee te maken: Schell is ontstaan in de Sauerlandregio in Duitsland, een streek die niet voor niets ‘het land van duizend meren’ wordt genoemd. De natuur speelt dan ook al lange tijd een belangrijk in onze productontwikkeling”, zegt Vanden Breede. “Denk maar aan het iconische Schell-product bij uitstek, de hoekregelkraan die je vaak tegenkomt onder wastafels. De mogelijkheid om het watergebruik van dat kraantje te reguleren, maakt een waterbesparing tot 40 procent mogelijk. Ook hier valt op dat Schell een voorloper is geweest: het thema waterbesparing wint aan belang – zeker nu onze zomers steeds droger worden – maar met dit kraantje zet Schell al decennialang in op waterbesparing.”
Maar ook op productniveau voegt Schell de daad bij het woord. “De rode draad in onze research & development is, is dat we uitsluitend sterke en duurzame producten op de markt willen brengen. We doen dus niet mee aan de wegwerpmaatschappij. Het levende bewijs daarvan: we hebben modellen die al twintig jaar op de markt verkrijgbaar zijn en die, afgezien van de techniek binnenin, ongewijzigd zijn gebleven. Dit is van belang bij renovatie en uitbreidingstrajecten. Uniformiteit in het kraanwerk kan daardoor behouden blijven en onnodige vervanging van kraanwerk wordt voorkomen.”
Geen afval
“Het hoofdbestanddeel van onze kranen is messing,” gaat Vanden Breede verder. Bij de productie gaat niets van dit materiaal verloren. Het restafval van de productie wordt opgevangen en teruggebracht naar de messingfabrikant die het vervolgens verwerkt tot nieuwe messing grondstof. Daarnaast bieden we installateurs de mogelijkheid om producten die hun levensduur beëindigd hebben, door ons te laten recycleren. Messing is immers een bijzonder duurzaam materiaal dat zich na een lang leven nog steeds prima hergebruikt kan worden.”
Water Management Systeem
In openbare gebouwen is waterverbruik vandaag de dag een belangrijk criterium. Met het unieke Water Management System SWS biedt Schell daar een goede oplossing voor aan dat ook prima tijden een renovatie aan een bestaande sanitaire infrastructuur kan worden toegevoegd. “Via dit platform kan een gebouwbeheerder het waterverbruik in de afzonderlijke delen van een gebouw in kaart brengen en monitoren. Door een analyse van de gegevens kunnen de juiste maatregelen worden genomen om het verbruik terug te dringen”, legt Vanden Breede uit. “Ook in de sturing van urinoirs houden we rekening met het beperken van het waterverbruik. Denk maar aan de zogenaamde stadionfunctie, waarbij de elektrische sturing in een urinoir het water continu aan een laag verbruik laat doorlopen in plaats van telkens in schokken te veel te spoelen.”
Waterkwaliteit
Naast het besparen van water is natuurlijk ook de waterkwaliteit van belang. “Waterkwaliteit heeft een directe impact op de gezondheid van de mensen die gebruik maken van het gebouw. Ook hierbij speelt het Water Management Systeem SWS een belangrijke rol. Het systeem optimaliseert automatische spoelingen voor een hygiënisch installatie met een hoge waterkwaliteit. Daarnaast zorgen onze elektronische kranen ervoor dat de kraan niet meer hoeft te worden aangeraakt en dat water niet onnodig wordt verspild.”
“Duurzaamheid, waterbesparing en waterkwaliteit blijft de focus van Schell en we zullen door blijven gaan om die verhouding verder te optimaliseren,” besluit Vanden Breede.
Lees de laatste editie nu gratis online
- 20/11/2024 - 14:19 Interieur
- 07/11/2024 - 15:04 Technieken
07/11/2024 - 15:04Hoog tijd om stil te staan bij gezonde binnenlucht
- 04/11/2024 - 15:17 Residentieel
04/11/2024 - 15:17Raak na nieuwbouw nu ook renovatie in het slop?
Residentieel Van gesloten achterbouw naar open tuinkamerResidentieel Sensueel interieur in landelijke villaHistorisch erfgoed Villa De BorghtIndustrie & logistiek Fietsen door de HeideHistorisch erfgoed Groenplaats AntwerpenIndustrie & logistiek Oosterweelverbinding & ScheldetunnelIndustrie & logistiek Waterplan AntwerpenResidentieel Woning BEResidentieel LangblokkenIndustrie & logistiek Brouwerij Lindemans