Duurzaam pvc: Deceuninck bewijst dat het kan
Duurzaam bouwmateriaal
Die inzichten deelde CEO Bruno Humblet vorig jaar al met ons tijdens een boeiend diepte-interview. Hij vertelde toen ook hoe sterk hij gelooft in het potentieel van recyclage. Pvc kan namelijk tot acht keer toe gerecycleerd worden zonder aan kwaliteit in te boeten. Zo kan de levenscyclus van kunststof profielen verlengd worden van 35 tot ongeveer 300 jaar én wordt het een ideale oplossing voor wie van circulair bouwen de norm wil maken.
De Belgische ramen- en deurenfabrikant startte al in 2012 met het recycleren van profielen. Toen namen ze een eerste hoogtechnologische recyclagelijn in gebruik, op hun site in Diksmuide. In 2018 verviervoudigden ze de recyclagecapaciteit. In 2022 werd er bijna 20.000 ton pvc gerecycleerd en dit zal worden opgedreven tot 45.000 ton per jaar, wat overeenkomt met 2,3 miljoen oude ramen die zo gered worden van het stort of de verbrandingsoven. Het gerecycleerde kunststof werd al jaren opnieuw in de profielen verwerkt en vorig jaar culmineerden die inspanningen in een nieuwe profielreeks die voor 100% uit gerecycleerd kunststof bestaat.
Phoenix: 100% gerecycleerde profielen
Met Phoenix geeft Deceuninck kunststof profielen een tweede leven. En een derde, vierde tot wel tiende leven als het even kan. De reeks draagt niet toevallig de naam ‘Phoenix’ want net zoals een feniks uit zijn as herrijst, laat Deceuninck het kunststof uit oude ramen en deuren tot nieuwe profielen verrijzen. Duurzaamheid en design gaan hier hand in hand. Het minimalistische ‘Infinity’-design uit de Elegant-reeks werd geselecteerd als design voor de Phoenix-lijn. De circulaire raam- en deurprofielen krijgen zo een uiterst hedendaagse look.
Op vlak van vormvastheid, weerstand en thermische isolatie scoren ze even goed als profielen uit virgin materialen. Die gekende hoge kwaliteit wordt wel met veel minder energie gerealiseerd: recycleren levert 80 tot 90% energiebesparing op in vergelijking met het aanmaken van nieuwe kunststof grondstof.
De ramen- en deurenfabrikant merkt dat circulariteit nu snel aan belang wint, zeker in de projectbouw. Zo werden er bijvoorbeeld al een 30-tal volledig circulaire Elegant Infinity kozijnen gemaakt voor een nieuw scholencomplex in Eindhoven, en dichter bij huis werd in Aarschot het eerste Belgische project met circulaire profielen opgeleverd.
Klimaatneutraal tegen 2050
Deceunincks duurzaamheidsinspanningen reiken verder dan recyclage. Tegen 2050 willen ze klimaatneutraal zijn. De Science Based Targets (SBT) zullen hen daarbij helpen. Zo zal Deceuninck:
- De directe of bedrijfseigen emissies verder terugdringen, o.a. door procesoptimalisaties.
- De indirecte emissies gelinkt aan het energieverbruik terugdringen, o.a. door op de eigen site zonne- en windenergie te produceren.
- Andere indirecte emissies die doorheen de waardeketen ontstaan, terugdringen (bv. emissies door het aankopen en transporteren van grondstoffen, het woon-werkverkeer of afvalverwerking). Deceuninck pakt dit o.a. aan met een elektrisch wagenpark.
Dit artikel maakt deel uit van de Ronde Tafel Circulair bouwen & duurzame bouwmaterialen
Bekijk de Ronde Tafel via deze link >
Lees de laatste editie nu gratis online
- 20/11/2024 - 14:19 Interieur
- 07/11/2024 - 15:04 Technieken
07/11/2024 - 15:04Hoog tijd om stil te staan bij gezonde binnenlucht
- 04/11/2024 - 15:17 Residentieel
04/11/2024 - 15:17Raak na nieuwbouw nu ook renovatie in het slop?
Residentieel Van gesloten achterbouw naar open tuinkamerResidentieel Sensueel interieur in landelijke villaHistorisch erfgoed Villa De BorghtIndustrie & logistiek Fietsen door de HeideHistorisch erfgoed Groenplaats AntwerpenIndustrie & logistiek Oosterweelverbinding & ScheldetunnelIndustrie & logistiek Waterplan AntwerpenResidentieel Woning BEResidentieel LangblokkenIndustrie & logistiek Brouwerij Lindemans