Nieuwe paper ‘3D-betonprinten. Technologieën, uitdagingen, kansen en toepassingen’
Alsmaar meer belangstelling
De term ‘3D-betonprinten’ verwijst naar projecten die uitgevoerd worden met cementgebonden materialen. Bij dit 3D-extrusieprintprocedé wordt het materiaal (mortel) in opeenvolgende lagen gedeponeerd met behulp van een printmachine of industriële robot die aangestuurd wordt door software. 3D-betonprinten kan op alsmaar meer belangstelling rekenen bij zowel producenten, architecten, studiebureaus als bouwondernemingen. Tegenwoordig vinden veel 3D-printmachines voor de bouwsector geleidelijk hun weg naar de prefabricagewerkplaatsen en naar de bouwplaats.
Anticiperen op groeiende vraag
“De onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten met betrekking tot 3D-printing vermenigvuldigen zich gestadig, waardoor dit procedé alsmaar efficiënter wordt”, stelt auteur Khadija El Cheikh in het voorwoord van de nieuwe publicatie. “Deze vooruitgang maakt het mogelijk om te anticiperen op de groeiende vraag naar een technologie waarbij er geen bekisting meer nodig is en die de weg opent voor het ontwerpen en uitvoeren van complexe geometrische vormen met minder materiaal.”
Buildwise heeft verschillende projecten opgezet rond de technologie van printbare mengsels (samenstelling, mechanische prestaties en duurzaamheid), evenals demonstratieactiviteiten die doorgaan in een hal die een 3D-mortelprinter herbergt. Het document geeft ook een overzicht van de belangrijkste kansen die de technologie van het 3D-printen te bieden heeft voor de bouwprofessional en gaat dieper in op de meest relevante toepassingen en uitdagingen.
Lezers kunnen deze IP 43 HIER gratis downloaden.