Nieuwe woonwijk op oude Gantoise-site in Gentbrugge krijgt vorm
Sport maakt plaats voor wonen
Aan de Bruiloftstraat in Gentbrugge bevond zich tot enkele jaren geleden het Jules Ottenstadion, waar voetbalclub KAA Gent haar sportieve stek had. In 2000 ging de voetbalclub, samen met de Stad Gent, op zoek naar een nieuwe plek voor een moderne voetbaltempel. Het Ottenstadion was namelijk verouderd en te klein geworden. Ook het feit dat het stadion midden in een woonbuurt lag, was - gezien de noodzaak tot uitbreiding - niet langer ideaal. De Stad Gent kocht het Ottenstadion en vond voor de club een nieuwe locatie waar in 2013 een gloednieuw stadion (vandaag de Planet group Arena) de deuren opende. Na de verhuis van de voetbalclub uit het Ottenstadion, kon sogent in opdracht van de Stad, overgaan tot de sloop. Ook de hockey- en tennisclub La Gantoise verhuisde naar een nieuwe site aan de Noorderlaan.

Door het vertrek van de sportclubs kwam er een gebied van 5 hectare vrij
Betaalbaar wonen
Door het vertrek van de sportclubs kwam er een gebied van maar liefst 5 hectare vrij. Sogent en Project De Stip ontwikkelen er elk hun deel van de site tot een nieuwe duurzame woonwijk. Ook voor het gedeelte op het terrein van het oude Ottenstadion is er nu een ontwerpvoorstel. Daar komen 150 woningen met eigen tuintjes of terrassen, een groot wijkpark, collectieve tuinen en ruimte voor buurtfuncties.
Sogent gunde de opdracht aan ION en Alides, dat een ontwerpteam samenstelde met Areal Architecten, Denc-studio, BLAF Architecten en Atelier Arne Deruyter. Verspreid over verschillende gebouwen komen er 150 woningen, waarvan 40% voor sociale verhuur en budgethuur. Het gaat om een mix van klassieke woningen, meergezinswoningen en appartementen, elk met een eigen tuin of terras. Verder komt er een groot wijkpark met knipogen naar het sportverleden. Er komen ook collectieve tuinen en er is ruimte voor buurtfuncties zoals een horecazaak, een coworking en een kinderdagverblijf. “Op de gronden van sogent hebben we volop aandacht voor betaalbaar wonen: 20 procent van deze woningen worden sociale huurwoningen en 20 procent budgethuurwoningen”, geeft Joris Vandenbroucke, Schepen van Stadsontwikkeling en voorzitter sogent` aan. “Daarnaast wordt de wijk ook opgewaardeerd met een volwaardig park en ruimte voor buurtfuncties.”

Duurzaamheid, gemeenschapsvorming en het inspelen op diverse woonbehoeftes staan centraal
Levendige en duurzame wijk
“In dit project staan duurzaamheid, gemeenschapsvorming en het inspelen op diverse woonbehoeftes en een divers woonaanbod centraal”, voegt Rikkert Leeman, CEO Alides, toe. De daken krijgen zonnepanelen, er komt een BEO-veld en er gaat extra aandacht naar waterelementen en gevelgroen. Auto’s worden naar een ondergrondse parking geleid via de Bruiloftstraat. Er ligt extra focus op vlotte verbindingen met het openbaar vervoer, fietsgebruik en autodelen. “We creëren een levendige wijk die positief bijdraagt aan de ontwikkeling van Gentbrugge.”
Op de gronden van sogent hebben we volop aandacht voor betaalbaar wonen: 20% van deze woningen worden sociale huurwoningen en 20% budgethuurwoningen
Knipogen naar het verleden
In totaal komen er op de Gantoise-site 287 nieuwe woningen en appartementen, gebaseerd op de ambitie om een modelwijk te bouwen met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk: minimale CO2-uitstoot, lokaal opwekken van energie en hergebruik van water. Het centrale wijkpark omvat knipogen naar het Gantoise-sportverleden. Zo krijgt de middenstip van het legendarische voetbalveld een centrale plek in het park en wordt de centrale as uitgewerkt als atletiekpiste met sport-, spel- en rustplekken. Het wijkpark speelt ook een belangrijke rol in het ecologisch, klimaatbestendig verhaal van de wijk.