De comeback van stampbeton in de architectuur
Twee generaties
Villa WIGO ligt in Oost-Vlaanderen in België en bestaat uit twee nieuwbouwwoningen die in een L-vorm het voorerf omarmen. Ze werden samengebracht in een ontwerp dat door de handen van twee architectenkoppels ging. Met enerzijds de bouwheer/architect Anton Gonnissen en echtgenote Inge en anderzijds Pieter-Jan en Jovanca van CAS architecten bogen zich twee generaties over het project.
Klassieke schuurtypologie
Vanop de weg valt vooreerst het volume op dat zich haaks op de weg positioneert. Het gebouw presenteert zich als een retake van de klassieke schuurtypologie, eenvoudig van vorm en met een apart gedeelte voor alle niet-woonfuncties en technieken. Zo wordt het woongedeelte van dode oppervlakte bevrijd en sluiten alle woonruimten direct op elkaar aan. Samen met hout en glas vormt stampbeton het trio materialen dat voor beide gebouwen werd gebruikt. Het stampbeton werd in lagen van verschillende hoogtes gegoten, het hout werd donker geolied en het glas zit vervat in ultraslanke aluminiumprofielen.
Conceptuele opeenvolging
Parallel met de baan ligt het woongedeelte. Zonder hellend dak en gestript van alle aankleding toont dit volume zich in essentie als een conceptuele opeenvolging van gesloten ruimtes met open, glazen volumes ertussenin. Van aan de ingang loop je zo door een centrale gang die de keuken links en de netjes weggewerkte, praktische ruimtes rechts van elkaar scheidt om uit te monden in een opeenvolging van een open leefruimte, intieme zitruimte en de ‘master bedroom’. Ook die laatste weet, warmpjes aangekleed met textiel, een laag balkenplafond in donkere eik en omzoomd door landschap, de balans te vinden tussen weids en geborgen wonen. Unieke features in dit geheel zijn de gelijkvloerse badkamer waar het venster volledig kan openschuiven zodat douchen een binnen-buitenervaring wordt en het uitzicht vanuit de keuken dat als een uitgesneden canvas zuurstof geeft. Via de sculpturale betonnen trap ga je naar de verdieping met slaapvertrekken die de volwassenen kinderen uitnodigen tot een meerdaags bezoek. Reken ook nog een dynamisch spel tussen hoge en verlaagde plafonds en je krijgt een cocooneske, warme bolster binnen de betonnen schil van deze unieke nieuwbouwwoning.
Tussen publiek en privaat
Tot slot dient zich een extra woord uitleg aan bij het perceel dat met een niet afgesloten, wilde tuin doorloopt in de naast- en achterliggende landbouwvelden. Enkel een lage, dikke muur uit stampbeton geeft parallel met de straat de grens aan tussen wat publiek en privaat is en gunt het voorerf een beperkte intimiteit. Zo is de voortuin ook een ontmoetingsplaats geworden en illustreert WIGO dat we letterlijk en figuurlijk niet in hokjes hoeven te denken om een woonbeleving te creëren die uitreikt en omarmt zonder te worden verzwolgen.
15 jaar CAS architecten
Het Belgische CAS architecten bestaat dit jaar vijftien jaar. Onder de vleugels van het koppel Pieter-Jan Leenknecht en Jovanca De Bruycker groeide het architectenbureau de voorbije jaren uit tot een referentie in villabouw. Kenmerkend voor de residenties die het team van CAS architecten ontwerpt, is hoe die zich telkens weer openplooien als een stijlbijbel gevuld met tijdloze architectuur, warme interieurs, vakkundig maatwerk, eigen productdesign, uitzicht op groen en verrassende doorzichten. Met project ‘WIGO’ waagt het architectenbureau zich een stap verder in de creatie van bijzondere architectuur die moeiteloos generaties overspant.
Rechten fotografie: Tim Van de Velde