Warmtepomp Effenca bevestigt Remeha’s status als veelzijdige verduurzamingsspecialist
De warmtepomp is tegenwoordig in veel gevallen een mogelijk oplossing, maar welk toestel kies je in nieuwbouw, en welke bij renovatie of bij een grootschalige herontwikkeling? En combineer je de warmtepomp met andere opwekkers, zoals een zonneboilersysteem of in een hybride configuratie met bestaande of nieuwe hr-ketels? Er zijn veel mogelijkheden en Remeha verruimde de opties recentelijk met de introductie van de Effenca MT & HT. Door deze nieuwe, in Europa geproduceerde warmtepompen biedt Remeha de markt misschien wel het meest veelzijdige toestel; een warmtepomp die kan verwarmen én koelen, en die zowel in all-electric als hybride systemen past.
Voor lage en hoge temperaturen
De Effenca is een grootvermogen lucht/water-warmtepomp die bij een geschikt afgiftesysteem een woning of gebouw kan verwarmen maar ook kan koelen. In een renovatieproject of bij groot onderhoud kan men dit toestel ook in een hybride systeem met de cv-ketel combineren. Maar in nieuwbouw of bij vergaande renovatie functioneert de Effenca net zo makkelijk in een all-electric systeem. De middentemperatuurvariant, de Effenca MT, werkt met het koudemiddel R32 en kan aanvoertemperaturen leveren tot 60°C. Bij de Effenca HT, die het natuurlijke koudemiddel R290 gebruikt, zorgt het toestel voor hogere temperaturen. In dat geval is de maximale aanvoertemperatuur 80°C. Zelfs bij een buitentemperatuur van -15°C levert deze warmtepomp nog 70°C water.
Voorbeelden in de praktijk
“Veel architecten, studiebureaus en ontwikkelaars kennen ons van de cv-ketels. Maar we zijn nu echt uitgegroeid tot een aanbieder van totaaloplossingen in verwarmingstechniek”, zegt Danny Goos, accountmanager commercial & projects bij Remeha. “Zie ons als een oplossingenfabrikant; één die met warmtepompen, zonneboilers, cv-ketels of warmteverdelers voor elk gebouw het meest passende verwarmingssysteem creëert. Tegenwoordig vereist een project een steeds individuelere aanpak. Met de nieuwe Effenca hebben we een multi-inzetbare warmtepomp die in vele projecten past.”
Danny Goos vertelt dat hij het toestel inmiddels in verschillende projecten heeft aangeboden. “In een woon-zorgcomplex hebben we twee Effenca’s gecombineerd met twee GAS 220 Ace. De warmtepompen staan in cascade en zorgen voor de ruimteverwarming en in de zomer voor passieve koeling. De gasketel verzorgt het warme tapwater en dient eventueel als back-up. In een ander project, een school voor basisonderwijs, hebben we de totale verwarming kunnen verduurzamen door met twee Effenca’s de school van warmte te voorzien. Inmiddels zijn we ook met een sportcomplex bezig, dat verwarming en tapwater nodig heeft. Kortom, het is een toestel waarmee we alle kanten uit kunnen.”
Eenvoud en veelzijdigheid
Ook zijn collega Scott Demuynck, accountmanager commercial & new build segment bij Remeha is enthousiast over de mogelijkheden. “We hebben zojuist een toestel geplaatst bij een high-end juwelierszaak waarvan de eigenaren zowel de winkel als het erboven- en naastgelegen woonhuis duurzaam willen verwarmen en koelen. Het is bij elkaar best een groot project en toch kan één Effenca van 33 kW zowel de vloerverwarming in huis als de luchtverwarmers in de winkel van voldoende warmte en koude voorzien.” Volgens Demuynck is het een voordeel dat het een monoblock warmtepompsysteem is. De installateur heeft geen specifieke koeltechnische kennis of certificering nodig. Bovendien is het een heel stil toestel. Dat is belangrijk wanneer de buitenunit op het dak of langs de gevel staat. “Voor adviseurs en architecten hebben we de data van onze producten in de vorm van bestekteksten of productbladen beschikbaar. Bovendien ondersteunen wij onze klanten bij de engineering of het ontwerp van een systeem. Dat kan in ieders taal, en als het nodig is neem ik een zeer goed onderlegde application engineer mee”, vertelt Demuynck.
Scroll Inverter en grotere vermogens
De Effenca MT en HT presteren altijd op een optimaal rendement dankzij de toegepaste Scroll Inverter. Deze technologie zorgt dat de warmtepomp kan terugmoduleren naar een lager vermogen, bijvoorbeeld wanneer de warmtebehoefte van de gebruiker minder groot is. De warmtepomp start ook altijd op in de laagste stand, met een minder hoge piek in het stroomverbruik tot gevolg.
Met de Effenca MT en HT-warmtepomp kan Remeha nominale vermogens tot 40 kW leveren. Door de toestellen in cascade te plaatsen, ontstaan ook grotere vermogens. Op dit moment werkt Remeha aan de doorontwikkeling van deze toestellen, zodat ze het aanbod met grotere vermogens kan uitbreiden. Straks zullen er toestellen met vermogens tussen de 50 en 200 kW beschikbaar zijn. Daarmee kunnen ook grote kantoorgebouwen en fabriekshallen met één toestel van een compleet warmtepompsysteem worden voorzien.
Lees de laatste editie nu gratis online
- 20/11/2024 - 14:19 Interieur
- 07/11/2024 - 15:04 Technieken
07/11/2024 - 15:04Hoog tijd om stil te staan bij gezonde binnenlucht
- 04/11/2024 - 15:17 Residentieel
04/11/2024 - 15:17Raak na nieuwbouw nu ook renovatie in het slop?
Residentieel Van gesloten achterbouw naar open tuinkamerResidentieel Sensueel interieur in landelijke villaHistorisch erfgoed Villa De BorghtIndustrie & logistiek Fietsen door de HeideHistorisch erfgoed Groenplaats AntwerpenIndustrie & logistiek Oosterweelverbinding & ScheldetunnelIndustrie & logistiek Waterplan AntwerpenResidentieel Woning BEResidentieel LangblokkenIndustrie & logistiek Brouwerij Lindemans