Alternatieven voor lintbebouwing krijgen onvoldoende kansen
Not-in-my-backyard
“De mogelijkheden om het aanbod te vergroten zijn er inderdaad", reageert Bouwunie op de berichtgeving. "Verdichten, inbreiden, … Denk ook aan alternatieve woonvormen zoals het opsplitsen van woningen, cohousing, enz. Maar onze bouwbedrijven botsen nog te vaak op te strenge en logge vergunningsprocedures. Of op veelvuldige beroepsprocedures door emotionele bezwaren en het fameuze NIMBY-syndroom (Not-in-my-backyard)”, reageert Bouwunie. Naast een verhoogde complexiteit, ligt ook de kostprijs vaak hoger. Zo blijkt nog uit een onderzoeksopdracht uit 2023 van de Vlaamse Bouwagenda (*)."
De bouwsector pleit ervoor om RUP’s en verordeningen op alle niveaus maximaal op elkaar af te stemmen en om als stad of gemeente een duidelijke verdichtingsvisie uit te werken. "Zodat inbreiding- en verwevingsprojecten alle kansen krijgen om effectief uitgerold te worden en niet zoals vandaag beperkt blijven tot theorie."
(*) De Vlaamse Bouwagenda bestaat uit het departement Omgeving en organisaties uit de bouw- en vastgoedsector. In het onderzoek werd de kostprijs van verdichtingsprojecten vergeleken met de kostprijs van nieuwbouw op onbebouwde percelen verder van de kernen, zogenaamde ‘greenfield’-projecten. Uit die analyse bleek dat verdichtingsprojecten tot een vierde meer kosten dan greenfieldontwikkelingen. De hogere kosten hebben o.a. te maken met langere procedures en meer studies, bijvoorbeeld naar stabiliteit, archeologie, mobiliteit. In gemeentelijke of stadskernen, zijn er bovendien meer directe betrokkenen, zoals meer omwonenden, die bezwaar kunnen indienen waardoor procedures langer aanslepen en dus ook meer kosten. Kortom, bij een verdichtingsproject komt vaak meer kijken dan bij een nieuwbouw verder van de kern.