"BIM, of een afgeleide ervan, is de toekomst van de bouwsector"
Wat is je lijfspreuk?
"Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam. Wellicht één van de oudste spreuken ter wereld, maar voor mij klopt dit echt. Ik heb sport nodig om goed te functioneren. Een paar keer per week kruip ik op de fiets of ga ik een uurtje lopen. Even volledig uitwaaien om daarna met een frisse kop weer aan de slag te gaan. Een ingesteldheid die ik ook bewust stimuleer bij mijn medewerkers (zonder ze tot iets te verplichten).”
Favoriete guilty pleasure?
"Ik ben verzot op rollend materieel. Moto’s, blitse racekarren, elektrische wagens … Ik twijfelde ooit tussen de ingenieursopleiding en de opleiding autodesign in Zwitserland. Niet dat ik me mijn uiteindelijke keuze beklaag, maar nog steeds volg ik de laatste technologische snufjes op de voet. Onze bouwsector kan trouwens heel wat opsteken van onze collega’s in de automechanica. Alles is daar zo doordacht, gestroomlijnd en innovatief! Vergeleken met echte autoconstructeurs zijn we eigenlijk maar een bende prutsers.” (lacht)
All time hero?
"Ik heb een grenzeloze bewondering voor mijn vroegere stagemeesters: Salvatore Bono en Bernard Deconinck van de vroegere Groep Planning en ingenieur Godfried Derveaux. Zonder dat zij of ik het toen beseften, drukten ze een flinke stempel op mijn professionele carrière. Ze gaven vorm, bepaalden een denkkader, legden een fond die tot op vandaag mijn doen en denken beïnvloedt. Geregeld nog vraag ik me af hoe zij een project zouden aanpakken. De meeste van de huidige medewerkers komen trouwens rechtstreeks van de schoolbanken. Ik kan alleen maar proberen dezelfde impact te hebben. Door hen bij te staan, te inspireren, uit te dagen.”
Favoriete plekje op de wereld?
"Toen ik 14 jaar was, bouwde ik samen met mijn vader een huis op ‘den boerenbuiten’ in Nevele. Mijn moeder woont er nu nog steeds. Zeker het laatste (corona)jaar gaat er geen week voorbij, of ik passeer er om samen een koffietje te drinken. Vooral tijdens mijn fietstochten in het weekend is het een echt ankerpunt. Het is er thuiskomen.”
Hoogtepunt in je carrière?
"Op dit moment werken we aan SKY Towers, een project met hoogbouwen die - na het Europacenter - het op één na hoogste project in Oostende worden. Een topproject van maar liefst 100 meter hoog. En een echte uitdaging. Niet alleen structureel, maar ook organisatorisch. Want hoe krijg je al dat materiaal op het juiste moment op de juiste plek? Het is het oplossen van dit raadsel dat het hoogtepunt vormt. En dat geldt eigenlijk voor elk nieuw project. Dit formuleren van frisse antwoorden is steeds een team-effort. Bij elke nieuwe oplevering heerst hier het gevoel ‘we hebben het toch maar weer mooi gefikst’. En is er de gezamenlijke ambitie, de goesting, de drive om ook in het volgende project te excelleren. Daar het volgende hoogtepunt van te maken; door samen constructief te zijn.”
“Eind dit jaar openen we trouwens nieuwe burelen, aan de rand van de Brugse binnenstad. Niet in een industriepark maar middenin een woonomgeving. Een buurt die leeft, waar je kan lunchen, boodschappen doen, keuvelen op een terrasje … Waar werken en leven met elkaar verweven zijn. Iets waar we met z’n allen ferm naar uitkijken.”
Wat staat op je 'bucket list'?
"Mijn broer en schoonzus woonden 4 of 5 jaar lang in Argentinië. Eén van de avonturen die ze er samen beleefden was het trekken langs de ‘Ruta 40’. Met een jeep legden ze toen 13.000 kilometer af. Wel, dit zou ik wel eens willen doen met de moto. Geen Dakar-style maar touringgewijs doorheen het Zuid-Amerikaanse continent.”
Welke gênante gebeurtenis zou je liever niet vertellen (maar doe je nu toch)?
"In mijn beginjaren voerde ik een kelderstudie uit. Maar de aannemer die hiervoor moest instaan bestelde de verkeerde beton. Toen de levering arriveerde, weigerde ik kordaat: fout beton. Zo kordaat zelfs dat ze ook een andere werf annuleerden. Blijkbaar omwille van een naamsverwarring. Verschillende malen kreeg ik hiervoor gepeperde facturen die ik uiteraard protesteerde. Het conflict liep zelfs zodanig op dat het bedrijf op andere werven waar wij werkzaam waren vijf jaar lang niet meer wilde leveren. Terwijl zowel zij als ik met de beste bedoelingen hadden gehandeld. Erg jammer dat we elkaar hierin niet vonden …”
Van welke innovatie (in renovatie) heb je hoge verwachtingen?
"Virtueel ontwerpen, BIM, is al een tijdlang geïntroduceerd. 10 jaar geleden al hebben wij als bedrijf de methodiek omarmd. De voordelen zijn immers gigantisch: beter begrijpbare modellen, een enorme tijdswinst op de werf, een beperkte foutenmarge … Die evolutie moeten we blijven ondersteunen, uitdragen, voeden. De mogelijkheden van deze innovatieve technologie ten volle uitbuiten én alle andere bouwpartners meetrekken in bad. Want BIM – of een afgeleide ervan – is de toekomst van de bouwsector.”
Welke plaats, pand, gebouw, project wil je graag 'aanpakken'?
"We zijn al enkele jaren betrokken in het traject rond de reconversie van het Thermae Palace in Oostende. Het vroegere gerenommeerde hotel- en kuuroord wordt herbestemd, maar de nieuwe invulling ligt nog niet vast. Het is een moeilijk dossier, maar we zouden graag zien dat het markante gebouw een zinvolle opwaardering krijgt en een boeiend nieuw leven waardoor Oostende nog meer zal bruisen.”
Welke bouwprofessional zie je graag in de volgende stoel?
”Ingenieur-architecte Hera van Sande. Een manusje-van-alles waarmee ik ooit samen studeerde, en waarvoor ik het grootste respect heb. Ze combineert een job als docent in de masteropleiding architectonische ingenieurswetenschappen van de VUB, met het ontwerpen en begeleiden van eigen projecten én met een onderzoeksprojecten in het Japanse modernisme. Wat voor de meesten van ons een onoverkomelijke berg werk is, ziet zij echter als een evidentie. En ze bewaart de rust.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief