Biologisch afbreekbare betonbekisting van … houtzaagsel
DART Lab mengde industrieel zaagsel met biopolymeren en additieven zodat het in verschillende vormen kon worden gegoten of 3D-geprint. De proef werd meteen ook op som genomen en het team 3D-printte een 1,8 meter lange constructiekolom waarin geleidelijk beton werd gegoten. Nadat alles was uitgedroogd, werd de zaagselbekisting verwijderd.
Het zaagselmateriaal werd vervolgens verzameld en opgeslagen. Door er water aan toe te voegen, werd opnieuw de viscositeit verkregen die nodig is voor het 3D-printen. Op die manier slaagde het team erin om hetzelfde materiaal meer dan 25 keer (!) te hergebruiken om nog meer kolommen te fabriceren.
Groot potentieel
Op dit moment worden er wereldwijd 15 miljard bomen per jaar gekapt, wat volgens DART Lab alleen al in de Verenigde Staten resulteert in drie miljoen kilo zaagsel dat op stortplaatsen terechtkomt. Veel van dat zaagsel wordt nu verbrand, wat zorgt voor milieuvervuiling. Nog volgens DART Lab zijn betonbekistingen verantwoordelijk voor 40 % van de kosten van betonconstructies. Vandaag zijn die bekistingen meestal gemaakt van hout en worden ze vaak weggegooid na gebruik op de bouwplaats. De nieuwe methodiek biedt een nuttige en duurzame oplossing voor beide problematieken.
Het team is trouwens van plan om met het materiaal verder te experimenteren. In eerste instantie om grotere constructie te maken. Maar Dart Lab is er ook van overtuigd dat het potentieel verder reikt dan alleen betonbouw. Ze denken ook aan kleine, decoratieve voorwerpen, meubels, muren, deuren en ramen. Het materiaal kan daarbij ook geschuurd en gebeitst worden om een gladdere afwerking te krijgen.