Hoe regenwater slim en verantwoord inzetten?
Dit artikel maakt deel uit van de Ronde Tafel Sanitair & Duurzaam Waterbeheer
DWA en RWA
Het water zo snel mogelijk afvoeren via het rioleringsnetwerk – het streefdoel van nog niet zo lang geleden – is intussen een groot probleem. Belangrijk is dat we DWA (droogweerafvoer – een verzamelnaam voor sterk geconcentreerd afvalwater) en RWA (regenwaterafvoer) voor alle woningen splitsen. Dus niet alleen voor nieuwbouw, maar zeker ook voor het enorme patrimonium bestaande gebouwen. Afvalwater hoort weggevoerd te worden in rioleringen. Regenwater kan beter op een doordachte manier toegepast worden.
In eerste instantie kies je daarbij best voor opvang en hergebruik. In grote delen van de wereld is drinkbaar water een onbereikbare luxe, hier spoelen we er ons toilet mee door. Ethisch, maar ook economisch is dit moeilijk te verantwoorden, want drinkwater wordt steeds duurder. Jaarlijks verbruikt een doorsnee gezin zo’n 2.000 liter drinkwater in de tuin alleen al. En dat terwijl er gratis het hele jaar door liters water uit de lucht valt. Door regenwater op te vangen en te hergebruiken kan je dus fiks besparen op de waterfactuur.
Voor toepassingen waarvoor geen drinkwaterkwaliteit nodig is, kan je dan regenwater inzetten. In het toilet, voor de wasmachine, om de planten water te geven, de auto te wassen, te poetsen ... Indien je het gebruikt voor je toilet of wasmachine – het is zelfs mogelijk voor de badkamer en keuken - mag het nergens in contact komen met drinkwater. Alle leidingen moeten gescheiden zijn. Is je regenwater op, kies dan voor een veilige methode om het bij te vullen.
Overtollig regenwater kan je daarnaast laten infiltreren in de grond. Wat belangrijk is om de grondwatervoorraden opnieuw aan te vullen. Vaak is dit te combineren met regenwaterbuffering. Dit zorgt ervoor dat bij grote regenbuien het water even opgespaard wordt, om het nadien vertraagd af te voeren. Op die manier ontlast je het rioolstelsel op een cruciaal moment en verhinder je mee dat lager gelegen gebieden onder water komen te staan. Een wadi of zelfs gewoon een lager gelegen deel van de tuin kan de perfecte mix van buffering en infiltratie vormen. Het regenwater kan hier tijdelijk opgevangen worden om nadien gestaag te infiltreren.
Inzet van grijs en zwart water?
Een van de denkpistes is om ook grijs water inzetten voor hergebruik. Dat wordt vaak stevig desinfecteren. Een ingreep met toch wat voeten in de aarde naar duurzaamheid toe. Een andere reden is dat grijs water vaak agressievere stoffen bevat die de leidingen kunnen aantasten. Een dergelijke toepassing wordt dus allesbehalve evident.
Wat niet betekent dat er geen toepassing kan gevonden worden om grijs en zelfs zwart water nuttig te implementeren. Een recent project van BEEL architecten in Gent, bijvoorbeeld, voert het zwart water van een WZC onder de straat naar een onderneming die het inzet als proceswater om warmte te genereren.
Maakt ook deel uit van de Ronde Tafel
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief