Nood aan politieke stimulans voor duurzaam regenwatergebruik
Dit artikel maakt deel uit van de Ronde Tafel Sanitair & Duurzaam waterbeheer
Zowel gebruikers, bouwheren, bouwteam als politici waren tot voor kort niet echt overtuigd van die hoogdringendheid. Maar de ramp van vorig jaar in Wallonië opende heel wat ogen. Bovendien is dit geen alleenstaand feit. Geregeld horen we in het nieuws over lage grondwaterstanden, worden we geconfronteerd met roste gazons in de zomer, zien we straten die blank komen te staan bij hevige regenval, zien we beelden van scheuren in huizen veroorzaakt door een opdrogende grondlaag. Dit alles zorgt stilaan voor een mentaliteitswijziging. In ons felverhard landje dwingt de klimaatverandering ons om slimmer en verantwoorder om te gaan met water in al zijn vormen.
Onze markt heeft zichzelf als het ware heruitgevonden. Veranderde drastisch het geweer van schouder. Koos er resoluut voor om systemen te ontwikkelen die slim hergebruik promoten. Onze discipline is jong, maar absoluut nodig.
Maar in de huidige context van prijsstijgingen merken we dat er nog een laatste hefboom nodig is om gebouweneigenaars aan te moedigen om de juiste maatregelen te nemen. En daarvoor rekenen we op onze politici.
Op dit moment zijn de bestaande regels nog te vrijblijvend, nog te weinig. We steken ons weg achter Europa, terwijl we eigenlijk beter zouden moeten doen. Zeker in ons zwaar verharde land.
20 jaar is te lang
Duurzaam regenwatergebruik is een slimme investering die je op termijn kan terugverdienen door een lagere waterfactuur te betalen. Afhankelijk van waterverbruik en de stijging van de waterprijs, zou de investering zich na zo’n 20 jaar terugbetalen.
Voor een mensenleven is dit vrij lang, waardoor er best nog een extra stimulans komt. Dat kan in de vorm van verplichtingen – zoals tegenwoordig het geval is bij nieuwbouwwoningen en binnenkort ook bij grootschalige verbouwingen (zie kader) – maar ook een financieel duwtje in de rug kan helpen. Een systeem dat vergelijkbaar is met de ruggensteun voor een verbeterde isolatie van de gebouwschil. Voor gevelisolatie, het vervangen van ramen, het dak … ligt de terugverdientijd zo een pak lager.
Voor regenwater hebben we eigenlijk een uitbreiding nodig van het EPB-systeem. Al moeten we daar toch meteen een kanttekening bij plaatsen … EPB-verslaggevers zijn geen ingenieurs. Indien ook watergebruik wordt toegevoegd, dreigt het geheel te complex te worden. Want het is geen evidente materie. Maatregelen zijn dus absoluut gewenst, maar moeten doordacht zijn.
Maakt ook uit van de Ronde Tafel
21/11/2022 - 10:07Hoe regenwater slim en verantwoord inzetten?
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief