Hoog tijd om stil te staan bij gezonde binnenlucht
Week van gezond binnen
Gezonde binnenlucht is belangrijk, zeker als je weet dat we ongeveer 85% van onze tijd binnen doorbrengen. Toch wordt de impact van ongezonde binnenlucht nog vaak onderschat. Vooral kinderen, ouderen en zieken zijn extra gevoelig voor de gezondheidseffecten van vervuilde lucht binnenshuis. Met de ‘Week van gezond binnen’ moedigt de Vlaamse overheid iedereen aan om daar in de week van 11 november extra aandacht voor te hebben.
Verhoogde EPC-labelpremie
Isoleren is ongetwijfeld het eerste waar je aan denkt bij een verbouwing. Maar net door een oude woning te isoleren en luchtdicht te maken, kan de vervuilde binnenlucht niet meer buiten. Isoleren kan niet zonder ventileren. En om die ventilatie makkelijk te kunnen integreren, doe je die extra investering het best meteen. Een extra (financieel) duwtje in de rug nodig? Eigenaars hebben vanaf 1 januari 2025 recht hebt op een verhoogde labelpremie voor ventilatie bij renovatie als je een EPC-conform ventilatiesysteem plaatst in de woning. Zo krijgt men tot 1.000 euro extra budget om de woning van gezonde binnenlucht te voorzien.
World Ventil8 Day
Niet enkel in Vlaanderen maar ook wereldwijd wordt er steeds meer aandacht gevestigd op gezonde binnenlucht als essentieel onderdeel om gezond te kunnen leven en wonen. World Ventil8 Day op 8 november is een jaarlijkse internationale bewustmakingscampagne. Dit initiatief benoemt ventilatie als essentieel onderdeel van gezondheid en welzijn. Voorzitter van de werkgroep, Nathan Wood, duidt het belang als volgt: “Je kan drie weken zonder voeding, drie dagen zonder water, maar amper drie minuten zonder lucht. We schenken simpelweg te weinig aandacht aan de lucht die we inademen. Daarom is World Ventil8 Day zo belangrijk.”
Nog meer duurzaam wooncomfort
Een huis helemaal duurzaam en futureproof maken? De meest efficiënt mogelijke manier tegen oververhitting is een windvaste doekzonwering. Zelfs op zonne-energie voorkom je dat de zon vrij spel krijgt op de ramen en het daardoor binnen ondraaglijk heet wordt, met een negatieve impact op de gezondheid, een verstoorde nachtrust en mogelijks een torenhoge factuur voor actieve koeling als gevolg. Een warmtepomp kan in de zomer de woning ook koelen via de vloerverwarming, net als intensieve ventilatie via nachtkoeling ook z’n steentje kan bijdragen voor een aangename binnentemperatuur. Keuzes genoeg dus om een nieuwe of verbouwde woning helemaal klaar te stomen voor de toekomst.
Bron: Renson