Met z’n tweeën sta je sterker: tips voor een ideale samenwerking tussen aannemer en architect
Wie de specifieke verantwoordelijkheden van aannemers en architecten op een rijtje zet, beseft meteen dat beide vakgebieden onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De architect staat in voor het concept, maar met hun praktijkervaring zijn aannemers belangrijk om de juiste accenten te leggen. Zij zorgen namelijk voor de realisatie van de plannen. En wie ziet toe op een goede uitvoering? Jawel, de architect.
Twee aparte stielen, één gemeenschappelijk doel: dat vat aannemers, architecten en hun onderlinge relatie misschien wel het best samen. Die gezamenlijke wens om pakweg een ingrijpende renovatie tot een goed einde te brengen, vereist natuurlijk wel een plichtsgetrouwe samenwerking en veel communicatie. En dat in de verschillende fases van het project.
De eerste stap
Over het belang van architecten bestaat geen twijfel onder aannemers. “De architect speelt een cruciale rol in een isolatieproject”, is Hendrik Snauwaert van aannemer Isolteam duidelijk. “Het ontwerp bepaalt grotendeels wat en hoe er geïsoleerd wordt. De architect geeft bovendien een essentiële voorzet op vlak van de materialen en de vereiste isolatiedikte.”
“Of de isolatie net erg slank moet zijn of de producten zeer duurzaam, het is de architect die de wensen van de bouwheer vertaalt in een lastenboek”, vervolgt Snauwaert. “Het klopt dat wij instaan voor de eerste stap”, bevestigt architect Lien Debeer (Architect Debeer). “We bestuderen de bestaande situatie en doen dan een voorstel aan de klant en nadien aan de aannemers.”
“Als aannemer bepalen we op basis van het lastenboek welke concrete producten of toepassingen we kunnen aanbieden”, licht Snauwaert de volgende fase van het proces toe. “Bij twijfel nemen we uiteraard contact op met de architect.”
Coördinerende rol
Een architect hoeft niet enkel de spil te zijn tussen klant en aannemer, zo blijkt. “Bij veel projecten zijn verschillende aannemers betrokken”, weet aannemer Andy Van De Veire (Houtservice Van De Veire). “Zeker omdat het in een isolatiecontext echt om het geheel draait, is er soms nood aan onderlinge coördinatie.” Architecten zijn volgens hem ideaal geplaatst om die rol voor hun rekening te nemen. “Al vergt het wel de nodige praktische expertise.”
Het ruimere plaatje in de gaten houden, het is een taak die bestaat uit meerdere facetten. “Neem nu een situatie waarin de klant na de renovatie zonnepanelen wil laten installeren”, schetst Van De Veire. “Dat extra gewicht moet absoluut worden meegenomen in het ontwerp.”
Eenvoudig om in te plannen is het allerminst, maar de nood aan een gemeenschappelijke vergadering bij de start van een project lijkt duidelijk. Dan kunnen de bewoners, de architect en alle aannemers de violen gelijkstemmen en komt niemand voor verrassingen te staan.
Wederzijdse feedback in verschillende fases
Werken de architect en de aannemer(s) ook samen vóór het lastenboek af is? “Als ik in een vroeg stadium echt problemen of twijfelpunten zie opduiken, overleg ik soms even met de aannemer”, aldus Lien Debeer. “Maar de definitieve plannen speel ik meestal pas na de omgevingsaanvraag door.” Hendrik Snauwaert vult aan: “De architect kan informeren naar de prijstechnische kant van een keuze, of vraagt onze mening over een bepaald aspect van het project. Het gaat vooral om zeer specifieke of moeilijke zaken. Het standaardverhaal is natuurlijk goed gekend onder architecten.”
Waar nodig werken beide partijen samen in de aanloop naar een renovatieproject, al is er nog ruimte voor extra overleg. Maar ook bij de uitvoering kan er sprake zijn van feedback, leren we van Snauwaert. “Als we tijdens de werken op een probleem stoten, koppelen we zeker terug. Dan kunnen we bijvoorbeeld een plaatsbezoek inplannen, samen met de bouwheer en de architect.“ “Het verschilt echt van aannemer tot aannemer”, besluit Debeer. “De ene vraagt raad, de andere niet. Wie het wel doet, zorgt er meestal voor dat problemen sneller opgelost zijn.”
Met dank aan een vruchtbare samenwerking met de betrokken aannemers leidde architect Lien Debeer ook het project Waregem. Deze case doen we uit de doeken in onze isolatiegids. Ontdek het volledige project in onze isolatiegids.
Vraag jouw exemplaar van de isolatiegids aan via deze link