Campuspark Hasselt
De Elfde Liniestraat in Hasselt is een slagader voor hogeronderwijsinstellingen. Toen de Stad een architectuurwedstrijd uitschreef voor het nabijgelegen Kapermolenpark was het niet meer dan logisch dat de groene ruimte ook zou ingezet worden voor studentenwoningen. In hun winnend ontwerp blies POLO Architects het vrij gesloten park nieuw leven in. Een oud, afgeleefd zwembadcomplex op de site werd daarin opgewaardeerd door het binnenzwembad te slopen en te vernieuwen. Het buitenzwembad werd gerenoveerd. Hiernaast verschenen er vier markante woontorens.
Om een maximale spoeling te realiseren tussen de entiteiten park en campus koos POLO voor een ruimtelijke en functionele verweving. Dit via een zorgvuldige inpassing van de gebouwen én het doorbreken van het eerder gesloten karakter van het park. De dichte begroeiing werd ontsloten waardoor een open en aangename belevingsruimte ontstond die zich helemaal tot aan de Demer uitstrekt.
Slanke dame als stadsbaken
De toegang tot het park wordt onmiskenbaar bekroond door de nieuwe, ranke Kapertoren. Pas afgestudeerden vinden er een eerste woonst. Door haar smalle voet in de grond en haar rank en hoog figuur manifesteert de toren zich als een slanke dame. Een nieuwe landmark in de Hasseltse skyline. De Kapertoren verbindt als drager de verschillende functies in het park en mondt uit in het dieperliggende, zuivere parkfunctie.
Drie studententorens
Dieper in het park verschenen drie studententorens. Zij presenteren zich als één harmonieus geheel. Zowel qua kleurkeuze, materiaal als gevelaccenten. Maar hoewel ze beschikken over dezelfde vormentaal, verschillen ze van karakter. Vooral de gelijkvloerse invulling werd anders ingevuld. Waar de eerste toren een fietsenstalling kreeg, koos POLO bij de tweede toren voor een mix van gemeenschappelijke ruimtes en zittredes voor lezingen. In de derde kwam dan weer een open leefkeuken met transparante, polyvalante leefruimte.
Het sluitstuk van het project komt aan de Demer. Daar ontwierp het architectenteam een nog te realiseren nieuwbouwvolume voor studentenhuisvesting. Omdat dit gebouw zich meer inpast in de campus dan in het park, werd hier gekozen voor andere materialen, kleuren en accenten.
Rode loper
Voetgangers en fietsers die vroeger langs de drukke Koning Boudewijnlaan moesten, vinden nu ook een veel aangenamere en veiligere route doorheen het park. Een ontsluitingsweg die in het park duikt, meandert langs de nieuwe volumes. Vanwege de uitvoering in roestbruine klinkers is het een haast letterlijke ‘rode loper’ voor de zwakke weggebruiker.
Meewerkende partijen
-
Bouwheer
Kolmont Woonprojecten -
Architect
Polo -
Aannemer
Haex -
Studiebureau
Sweco