Tuin van Padua Gentbrugge

Een verhard en verloederd terrein in een dens woongebied werd herbestemd tot een duurzaam, sociaal en toegankelijke cohousingsproject. De kerk op de site werd gerenoveerd en ingericht als gemeenschappelijk paviljoen.

Duurzame streven

Eén van de speerpunten was het veelvoudig gebruik van natuurlijke bouwmaterialen. Hiernaast werden waar mogelijk duurzame technieken ingezet. Zo werd het volledige project aangesloten op een collectieve geothermische warmtepomp, bijgestaan door een collectieve gascondensatieketel. Ook kwamen er groendaken, centrale ventilatiesystemen, warmtepompboilers voor sanitair warm water en natuurlijk zonnepanelen. De 18 eenheden werden eveneens aangesloten op gedeelde regenwaterputten.

Kerk centraal

In de kerk kwam een box met glazen wanden. Zo bleef de buitenste structuur intact, en ontstond toch een comfortabele binnenruimte. De zones achter het koor van de kerk werden eveneens vernieuwd, hierin kwam onder meer de collectieve stookplaats en sanitaire ruimte.

Het schoolgebouw, de rechtervleugel aan de kerk, bevond zich in slechte toestand en was veel minder evident om te behouden. Door het volume bijkomend te funderen, de dakopbouw te vernieuwen, en de gevel te restaureren konden er toch drie woningen en een kantoorruimte, worden ondergebracht. De andere wooneenheden kwamen in twee volledig nieuwe gebouwen.

Meewerkende partijen
  • Architect
    BAST architects & engineers cv
  • Landschapsarchitect
    Kollektif Landscape
  • Studiebureau
    BAST architects & engineers cv
  • Hoofdaannemer
    G-Build
Laatste projecten
Uitgelicht door de redactie