Bij mij begint elk project met kleur, want dat mis ik vaak in interieurs
Het lijkt alsof je toevallig in deze sector bent beland?
“Dat is ook zo. Mijn diploma van Sri Lanka was hier niets waard dus ik besloot opnieuw te studeren. In vergelijking met Sri Lanka zijn de mogelijkheden hier immens. Het is alsof je een kind in een grote snoepwinkel zet en vertelt om er eentje uit te kiezen. Ik dacht even aan journalistiek omdat ik in Sri Lanka voor een krant korte fictieverhalen schreef. Alleen is het moeilijk om in een andere taal te denken en te schrijven. Het is mijn man die met de opleiding interieurvormgeving afkwam. Toen ik mij inschreef, had ik totaal geen idee waaraan ik begon. Maar dat besloot ik al doende te ontdekken.”
En was het liefde op het eerste gezicht?
“Nee, het begin was moeilijk. Vooral de taal speelde me parten. Ik was de enige buitenlandse student en begreep aanvankelijk niets van wat de docenten me vertelden. Na de eerste dag ging ik huilend naar huis. Maar ik werd goed opgevangen, beet door en gaandeweg ging het beter. Ik ontdekte dat ik het graag deed en later dat ik talent had en vooral voeling voor kleur. Dat was tijdens de eerste jury toen iedereen zijn werk diende op te hangen in de grote hal. In een zee van zwart, wit en beige tinten, dreef plots een knaloranje exemplaar. Dat was het mijne (lacht). Bij de volgende opdracht raadde mijn docent me aan een andere kleur te kiezen omdat hij vermoedde dat er veel oranje werken tussen zouden zitten. Elk van mijn projecten kreeg een andere kleur en dat is wat ik eigenlijk vandaag nog steeds doe.”
Dat denken in kleur en dat afstemmen op de klant, hoe leer je zoiets aan?
“Dat creatieve aspect, dat heb je of dat heb je niet. Misschien zit mijn Sri-Lankaanse achtergrond daar voor iets tussen. Veel klanten vragen me hoe ik erin slaag die kleur te kiezen die zij in hun hoofd hadden. Dat is moeilijk uit te leggen, ik voel dat gewoon aan de vibe van de klant en de woning. Ook tijdens gesprekken met stoffenfabrikanten, komt vaak naar voor dat ik combinaties maak die ze nog nooit hebben gezien en waar ze zelf nooit op zouden komen. Kleur is extreem belangrijk voor mij. Elk project begint ermee, dat is de basis. Pas op, het is niet dat ik al mijn woningen volledig in kleur steek. Het moet tijdloos blijven. Het mag niet schreeuwerig zijn, maar een beetje kleur maakt toch iedereen blij. Ik begrijp wel dat zwart en wit en lichte varianten voor een zen-gevoel kunnen zorgen, maar het mag geen idee-fixe worden. Durf toch eens wat meer met kleur te experimenteren, denk ik dan. En een woning moet voor mij ook warm aanvoelen. Ooit heb ik op wens van een klant een interieur gemaakt met koude materialen en koude kleuren zoals grijs- en blauwtinten. Hoewel de klant heel tevreden was, voelde de sfeer er voor mij heel kil aan. Daarna heb ik gezegd, nooit meer.”
Wat moet er volgens jou, behalve kleur, nog aanwezig zijn in een goed interieur?
“Een praktische benadering. Het is gemakkelijk om veel geld te spenderen aan bijvoorbeeld een mooie keuken, maar als het voor de klant niet functioneel of gebruiksvriendelijk is, is er geen meerwaarde. Daarom hecht ik veel belang aan de ervaring van de klant. Iedereen heeft het druk, dus moet je de taken thuis niet extra ingewikkeld maken. Daarom maak ik graag interieurs die ‘hassle-free’ zijn. Dat uit zich in kleine dingen zoals de hoogte van de wasmachine. Een interieur moet het leven van de klant gemakkelijker maken, niet andersom. En ik hou enorm van texturen en natuurlijke materialen. Echt parket, geen tegelvariant en speciale schildertechnieken op de muur in plaats van hoogglans of vlak. Dat maakt je woning ook tactiel interessant, een interieur moet je met alle zintuigen kunnen voelen.”
Biografie Shanaz Razik
- Geboortestad: Kandy, Sri Lanka
- Hobby’s: Lezen en reizen. Nieuwe werelden ontdekken via een boek deed ik al als kind.
- Favoriete lied: Indiase liedjes als ‘Malare Mounama’ en ‘Nilave vaa’ brengen me terug naar mijn kindertijd in Sri Lanka
- Beste film: The Legend of 1900
- Beste boek: God of small things, Not without my daughter, …
- Favoriete plekje: De patio in het huis van mijn ouders, de eerste morgen na een nieuw bezoek, met koffie, genietend van de vibrante kleuren in Sri Lanka
- Lievelingsgerecht: Traditioneel gerecht van Sri Lanka geserveerd in bananenbladeren
- All time hero: Mijn vader, die me de vrijheid gaf te zijn wie ik wil zijn, in tegenstelling tot wat de cultuur in Sri Lanka voorschrijft
Heb je een voorkeur voor nieuwbouw of renovatie?
“Nieuwbouw is gemakkelijker, maar ik hou evenzeer van renovaties. Die hebben charme door verborgen hoekjes en kantjes die je een functie kan geven. Mijn eigen woning is een renovatie. Dat zorgt ervoor dat je andere - minder perfect of standaard – ruimtes hebt die weliswaar uitdagend maatwerk vragen, maar je woning ook uniek maken.”
Persoonlijk contact met je klant is voor jou duidelijk heel belangrijk. Sluit je commerciële opdrachten uit?
“Ik hou inderdaad van de persoonlijke relatie met een klant, maar ik sluit niets uit. Toen ik hier afgestudeerd was, zijn we terug een tijdje in Sri Lanka gaan wonen. Ik werkte er bij een architectenbureau die vijfsterrenhotels, spa- en wellnessvoorzieningen realiseerde in Sri Lanka en de Malediven. Daar heb ik enorm veel uit geleerd. Alles wordt er immers op maat gemaakt. Zetels, tapijten, verlichting, zelfs de vuilnisbakken. Het geeft inzicht in hoe dingen worden gemaakt en nieuwe ideeën. Ik heb ervan genoten en hou er een droom aan over. Zo zou ik ooit eens heel graag een boetiekhotel inrichten. Bij deze, jullie mogen mij contacteren (lacht).”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief