Bouw KMO-park La Brique in Ranst van start gegaan
Prefab elementen
De ontwikkeling van het KMO-park in Ranst staat nog in zijn kinderschoenen maar is veelbelovend. De saneringswerken aan de voorzijde van de site zijn volledig klaar, het achterliggende gebied wordt nog verder gesaneerd en de funderingswerken zijn nu van start gegaan. Over een tweetal weken volgt de montage van kolommen, balken en wanden. Door gebruik te maken van prefab elementen zullen de nieuwe gebouwen in snel tempo zichtbaar worden. Verdeeld over 2 gebouwen komen er 36 KMO-units met oppervlaktes variërend tussen de 216 m² en 376 m², 6 daktuinwoningen van 100 m², 6 moduleerbare kantoorruimtes vanaf 177 m², 138 parkeerplaatsen inclusief de mogelijkheid om de nodige laadinfrastructuur voor elektrische wagens te voorzien én 6 overdekte fietsenstallingen voor zo’n 60 fietsen. “We creëren met ‘La Brique’ een duurzame KMO-site met een mix van wonen en werken”, vertelt Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group. “De site bevindt zich nabij grote verkeersassen wat cruciaal is voor de ondernemers die zich hier vestigen. Bovendien hebben zij de mogelijkheid om via de daktuinwoningen vlak bij hun bedrijf te wonen. De bewoners van deze woningen kunnen bovendien elke dag genieten van het mooie uitzicht over de Netevallei.”
Brownfield project
La Brique is een zogeheten ‘brownfield project’ waarbij de ontwikkelaar eerst oude vervallen gebouwen afbreekt, het hele terrein met de nodige zorgvuldigheid grondig saneert om er vervolgens een nieuwe, duurzame toekomst aan te geven. De voormalige steenkapperij werd tot 2015 gedeeltelijk als stortplaats gebruikt waardoor Antonissen Development Group er – samen met partner Vanloo Projects – het volledige terrein saneert. “Achteraan op de site – een stuk dat rechtstreeks uitgeeft op de vallei van de Kleine Nete – wordt de oude stortplaats gesaneerd en afgegraven tot op het oorspronkelijke terreinniveau”, legt Johan Van Loo, Van Loo Project, uit. Er werd ondertussen al 15.000 ton bouwafval ontgraven en afgevoerd voor verwerking waarbij het merendeel van de materialen bovendien gerecycleerd worden. De reeds aangelegde nieuwe meander in de Molenbeek zorgt bovendien dat de biodiversiteit van de waterloop wordt bevorderd. "Een stuk van 9.600m² wordt herbestemd als natuurgebied en definitief teruggegeven aan de natuur.”
Groene site
De vernieuwde site van de voormalige steenkapperij krijgt in zijn totaliteit 9.600 m² natuurgebied en 2.000 m² groene zones. Er wordt 6.500 m² aan groendaken voorzien, de bestaande bomen worden maximaal behouden en er worden wadi’s - verlaagde stukken groen die overtollig regenwater bufferen – in het landschapsontwerp geïntegreerd. Het gerecupereerde regenwater wordt dan weer opgevangen en gebruikt voor toiletspoeling, wasmachines, etc. bij de toekomstige gebruikers van de kantoren en de woningen.
Referentie op vlak van duurzaamheid
De site is volledig gasloos door met warmtepompen te werken. Maar dat is niet alles want op vlak van duurzaamheid zal ‘La Brique’ een referentie worden voor soortgelijke projecten in de ruime regio. Er worden - op 7.500 m² van de totale dakoppervlakte - zonnepanelen voorzien. De gebouwen worden opgetrokken in prefab elementen waardoor er efficiënter kan worden gewerkt en er minder afval wordt gecreëerd en minder materiaal verloren gaat. De structuur van de daktuinwoningen wordt opgetrokken in het duurzame en lichtere CLT (massieve houtbouw) waardoor er als het ware ook CO2 wordt opgeslagen in het gebouw.