"Boys and their toys’ is een uitspraak die echt bij mij past"
Wat is je lijfspreuk?
“‘Kijk verder dan het gekende’. Normaal is die spreuk in het latijn, maar dan klinkt het zo hoogdravend. Het hangt ook heel dicht bij ‘niets is wat het lijkt’. Vandaag, nog meer dan vroeger, worden we geconfronteerd met een onophoudelijke stroom aan vernieuwingen, innovaties, technologische doorbraken, out of the box denken, gerijpte inzichten. Als firma - maar ook als mens - moeten we hiervoor blijvend openstaan. Een bredere kijk hebben, maar ook kritisch blijven. De vernieuwingen van het verleden bleken ook vaak vergiftigde geschenken te zijn. Precies dat is mijn taak op het bureau: om af en toe aan de boom te schudden, om zaken die we al jaren doen te herdenken. Want vernieuwing is lastig, maar verrijkend.”
Favoriete guilty pleasure?
“‘Drones, zelfrijdende auto’s, speciale captatietechniek, scanners, meetsystemen,… Is er een nieuwe technologie? Dan heb ik die ‘nodig’ voor het bureau. Op bureau hoeven ze maar een half woord te zeggen, en mijn drone zit al in de lucht. ‘Boys and their toys’ is een uitspraak die echt bij mij past. Het leunt gelukkig ook vrij dicht aan tegen het voorgaande. Ik kan altijd zeggen dat het gaat om innovatie, het voorbereiden van de toekomst. En intussen mijn jongenshart ophalen door te experimenteren met fascinerende technologische stuff.” (lacht)
All time hero?
“Heb ik niet echt. Maar als ik moet kiezen, laat het dan Da Vinci zijn. Astronoom, wetenschapper, architect, schilder, kunstenaar … Visionair en holistisch denker met een heel open blik op de wereld. Onmogelijk in één vakje te steken. Zijn uitvindingen, innovaties, kunstwerken waren daarbij zonder uitzondering esthetisch knap. Met interessante, gebalanceerde verhoudingen. Zelfs het oorlogstuig dat hij ontwierp zag er goed uit.”
Favoriete plekje op de wereld?
“Ik hou van verschillende invloeden, verschillende werelden. Maar toch word ik altijd net iets meer gecharmeerd door Italië. De authentieke sfeer, het iets warmere klimaat, de meer ‘a l’aise’ cultuur. Maar ook de ongelooflijke architecturale parels. Als ik kan trek ik naar Venetië en ga ik met de botten in het water. Ik vermijd daarbij de platgetreden, drukbezochte toeristische plekken. Het mooiste van Venetië ligt immers vaak verborgen, bevindt zich binnenin de paleizen.”
Hoogtepunt in je carrière?
“Ik hou van totaalprojecten. Het Huis van de Vrije Schippers in Gent, bijvoorbeeld. Een prachtig monument waarin we voor de herbestemming zowel gebruik maakten van authentieke restauratiemethodieken als van innovatie technieken. Of de ruïneuze restauratie van het Predikherenklooster. Een verloren complex dat we samen met de andere bouwpartners met bloed, zweet en tranen naar een nieuwe toekomst brachten, en nu een culturele hotspot van Mechelen is.”
Wat staat op je 'bucket list'?
“Rome. Al meer dan 20 jaar staat de stad bovenaan de lijst als mijn ‘all time favorite’. Ik ken er de meeste parels, de fabelachtige schatten doorheen de eeuwen. Maar ik heb ze nog nooit live gezien. Verschillende keren had ik al de kans, maar ik blijf het uitstellen. Voor me uit schuiven. De kiem van mijn Rome-fascinatie werd gelegd aan de UGent, tijdens de lessen van prof. dr. ir.-arch. Dirk De Meyer. Ik smulde van zijn lessen, verdiepte me later in talloze boeken. Maar dit alles creëerde een hoog verwachtingspatroon waardoor ik bang ben dat een effectief bezoek een flinke tegenvaller wordt, of dat erna niets meer hetzelfde is. Sommige dromen laat je beter een droom? Of misschien moet ik er toch eens tijd voor uittrekken. De confrontatie aangaan. Eventueel met topbegeleiding, door een expert zoals Dirk De Meyer. Wie zich aangesproken voelt, geef maar een seintje.”
Lees ook
Welke gênante gebeurtenis vertel je liever niet (maar doe je nu toch)?
“In 2017 kreeg ons bureau de Jo Crepain-prijs voor ‘startend meest beloftevol architectenbureau’. Het was onze eerste bekroning en we waren er met z’n allen erg fier op. Ons team bestond uit heel veel jonge ontwerpers en tijdens het interview op het podium werd me gevraagd of dit een bewuste keuze was. Zonder daar al te veel bij na te denken, vertelde ik voor de volledige zaal dat dit niet het geval was. Dat er zeker plaats was voor meer ervaren ontwerpers. Zodra ik van dat podium stapte, merkte ik dat de positieve sfeer bij het team volledig was omgeslagen. Mijn woorden werden – foutief, maar ook heel verstaanbaar - geïnterpreteerd als een oproep om het team te verversen, om ‘betere krachten’ te vinden. Wat helemaal niet het geval was. Integendeel! Dan al, en nu nog steeds, weet ik: ‘het team is alles’! Ik ben ontzettend trots op onze equipe.”
Van welke innovatie (in renovatie) heb je hoge verwachtingen?
“Nanotechnologie heeft het in zich om grote delen van het bouwproces ingrijpend te veranderen. Van ontwerp tot en met onderhoud. Constructies met nanodeeltjes kunnen lichter, sterker, onderhoudsvriendelijker en op verschillende vlakken duurzamer zijn. Architecten kunnen veel slankere, lichtere constructies ontwerpen met de nieuwe nanotechniek. En door de fel toegenomen trek- en draagsterkte kunnen overspanningen veel groter. Met nanocaotings kunnen we de bouwmaterialen beschermen waardoor hun levensduur gevoelig verlengt en hun onderhoud vermindert. Het zijn precies deze en andere innovaties die we nodig hebben om de maatschappelijke en klimatologische uitdagingen aan te gaan.”
Welke plaats, pand, gebouw, project wil je graag aanpakken?
“Een absoluut icoon herbestemmen is voor ons echt een drive. Dat mag een klassieker uit de oudheid zijn zoals de Akropolis. Die wordt op dit moment al onder handen gepakt, maar de input van wereldwijde specialisten zou een ongekende kruisbestuiving zijn. Maar het mag ook dichterbij, ik denk bijvoorbeeld aan het Concertgebouw van Robbrecht en Daem aan het Zand in Brugge, als dit binnen 25 jaar zou moeten aangepakt worden. Of iets compleet anders: de renovatie van een historische duikboot, om maar iets te zeggen. Er zijn zoveel tot de verbeelding sprekende mogelijkheden waar we ons nog op willen ‘smijten’. De drive, de goesting, de passie is nog altijd bijzonder groot.”
Welke bouwprofessional zie je graag in de volgende stoel?
“Wesley de Greef, architect en medeoprichter van BC Architects & Studies. Iemand die je niet in een vakje kan steken. Die openstaat voor nieuwe ervaringen, nieuwe denkrichtingen, manieren om naar onze maatschappij te kijken.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief