“De stilstand inzake stadsontwikkeling zijn we aan het wegwerken”
Hoe zien jullie Aalst als stad van de toekomst en welke visie inzake stadsontwikkeling willen jullie uitdragen?
Schepen van Ruimtelijke ordening Caroline Verdoodt: “Aalst is de tweede grootste centrumstad van Oost-Vlaanderen. Wij willen deze rol graag opnemen, maar de stad moet wel een stad op mensenmaat blijven: ambitieus, futureproof en kwaliteitsvol zijn de kernwoorden. Vroeger was Aalst een fabrieksstad en dat industrieel erfgoed en karakter willen we ook behouden en zelfs uitspelen. Maar onze stad moet vooral een levendige en leefbare sociale stad zijn met aandacht voor onze eigenheid/DNAalst. Zo gaan we in het stadscentrum de Pupillensite herontwikkelen."
"Om een onderbouwde visie te hebben, zijn we nu bezig met het opmaken van een beeldkwaliteitsplan voor ons stadshart. De stad is duidelijk in beweging. Er was een tijd dat er op vlak van stadsontwikkeling geen beslissingen werden genomen maar de laatste tien jaar zijn we die stilstand aan het wegwerken. Daarbij verwijs ik graag naar realisaties zoals Utopia, het nieuw Administratief Centrum, Aquatopia en onze visie De Kaaien. We streven ook naar voldoende ruimte in het buitengebied en denser wonen in ons verstedelijkt gebied. Daarbij willen we ervoor zorgen dat alle leeftijdsgroepen samen kunnen wonen. Aalst moet een plek zijn waar het plezierig is om als kind te vertoeven, waar mensen kunnen genieten van horeca en verenigingsleven en ouderen van hun dag. En tot slot willen we ook de ondernemers voldoende ruimte geven om hun activiteiten te ontplooien.”
Stadsarchitecte Joke Caekebeke: “Bij de dienst Gebouwen en Technieken hebben wij een duidelijke visie over hoe wij de stadsgebouwen willen aanpakken. Enerzijds kampen we, net zoals vele steden, met een steeds verouderend patrimonium. We willen in de toekomst meer inzetten op het verbeteren, vernieuwen en optimaliseren van ons waardevol patrimonium aan de hand van energiemonitoring en een conditiemetingen om zo de huidige staat in kaart te brengen. We willen de politiek graag stimuleren om ook bij de bestaande gebouwen tot actie over te gaan en te blijven investeren. Wij raden aan om het patrimonium, waar mogelijk, af te slanken en de gebouwen die we wel behouden, efficiënter te maken door te restaureren, renoveren en herbestemmen. En daarbij moeten we inzetten op duurzaamheid. Dat geldt ook voor het andere luik van onze activiteiten, met name de nieuwbouwprojecten."
"Daar is onze visie om, waar het kan, slim te combineren en op zoek te gaan naar meervoudig ruimtegebruik. Door functies en gebouwen te delen ontstaat immers een natuurlijke kruisbestuiving en een levendige stad. De ruimte wordt schaarser dus ben je verplicht om alle vierkante meters zo efficiënt mogelijk te benutten. Utopia toont hoe dat kan. En met de Gendarmerie - waarbij een nieuw kinderdagverblijf, een sociaal buurtrestaurant en de sociale kruidenier op de site van de vroegere rijkswachtkazerne een gebouw zullen delen - zit een volgende mooie realisatie in de pijplijn.”
Zijn er in die optiek in het verleden verkeerde beslissingen genomen of dingen die je anders had aangepakt?
Joke Caekebeke: “Gebouwen moeten niet alleen mooi zijn, ze moeten duurzaam, energie-efficiënt en functioneel zijn, gericht op de toekomst. Gebouwen moeten voor iedereen van nut zijn. Geen gebouwen met een gesloten gevel maar net openheid, betrokkenheid en een uitnodigend karakter. Dat is voor mij de stad van de toekomst. Door op voorhand goed te luisteren naar de noden van onze verschillende stadsdiensten en hieraan wensen van verenigingen, vzw’s en eventueel horeca te koppelen, kunnen we meer functies samenbrengen en de stad verrijken.”
Hoe is de rolverdeling tussen de stad Aalst en het Stadsontwikkelingsbedrijf AGSA?
Anne Van den Berghe, AGSA: “Wij zijn een autonoom bedrijf, in 2010 in het leven geroepen als vastgoeddochterbedrijf van de stad. We hebben een eigen directiecomité en raad van bestuur. Bijzondere omvangrijke ontwikkelings- en bouwprojecten worden door AGSA gerealiseerd. De rolverdeling daarbij is duidelijk omschreven in elke projectovereenkomst tussen de stad en AGSA. Exploitatie zit meestal bij de stad zelf en in dat geval dragen wij het opgeleverde project over aan de stad. Het beleid achter elk project worden door het CBS en de gemeenteraad bepaald. De samenwerking met de stad verloopt goed, dat bewijzen de reeds gerealiseerde projecten zoals het Administratief Centrum en Utopia. En ook de projecten in uitvoering zoals Siesegem, Tragel, Immerzeel en de Pupillen.”
Glen Van Kerckhoven, diensthoofd Gebouwen en technieken en waarnemend Directeur Facility: “Utopia is een mooi voorbeeld van hoe een samenwerking tussen de stad en het Stadsontwikkelingsbedrijf idealiter verloopt. Van bij aanvang was de dienst Gebouwen en technieken betrokken en was er periodiek overleg met AGSA. Op die manier konden wij klemtonen zoals duurzame en gunningscriteria laten opnemen in het aanbestedingsdossier wat het gebouw een BREEAM-certificaat “Excellent” opleverde. Vaak zie je dat er een projectovereenkomst bestaat zonder duidelijk kader of programma van eisen, maar hier was dat niet het geval. Het stadsontwikkelingsbedrijf staat in voor de bouw en realisatie, de exploitatie gebeurt door de stad. In een succesvolle samenwerking is de stad, in dit geval dienst Gebouwen en technieken, vroeg betrokken. Op die manier kennen we het DNA van het gebouw perfect en hoe we het gebouw na overdracht duurzaam moeten exploiteren.”
Vaak is er een verschil tussen de langetermijnvisie op de stad en de kortetermijnpolitiek. Hoe verloopt dat in Aalst?
Glen Van Kerckhoven: “Wij willen gebouwen die toekomstproof zijn en dus duurzaam, energiezuinig en met aandacht voor waterbeheer. Nieuwe gebouwen waarmee we de klimaatdoelstellingen van 2050 kunnen halen. We kunnen niet ontkennen dat het nog steeds een evenwichtsoefening vraagt tussen budget, timing en andere prioriteiten in het programma van eisen. Duurzame technieken, doorgedreven isolatie, luchtdicht bouwen, enz … hebben inderdaad een meerprijs bij aanvang, maar je moet ook kijken naar wat je aan energie uitspaart op lange termijn. Daarnaast moet je ook de exploitatiekost onder de loep nemen gedurende het hele levensjaar van een gebouw, namelijk 30 jaar. Dat vraagt een beleidsvisie op lange termijn.”
Anne Van den Berghe: “We kunnen alleen maar vaststellen dat sinds ons ontstaan er al heel wat mooie projecten succesvol werden gerealiseerd. Samenwerking is hier het sleutelwoord. Al onze projecten zijn ontstaan uit een langetermijnvisie en AGSA realiseert deze projecten binnen de afgesproken termijnen. Aalst leeft en groeit, dat is een gevoel bij veel inwoners. Ontwikkelingen in infrastructuur en gebouwen leveren hier een grote bijdrage aan. Aalst is leefbaarder geworden en Utopia springt er hierbij wel bijzonder uit. Het verschil met de vroegere bibliotheek en muziekschool is enorm.”
Schepen Caroline Verdoodt: “Naar mijn mening slagen we erin om hierin een evenwicht te behouden. Er is een goede wisselwerking tussen administratie en politiek om zo de wensen en ontwikkelingen op elkaar af te stemmen. We moeten als stad nog altijd ruimte geven om projecten te kunnen ontwikkelen maar uiteraard proberen we dit te sturen volgens de wensen van het huidig beleid.”
Welke projecten willen jullie graag nog realiseren?
Joke Caekebeke: “Flexibele en omvormbare projecten voor de toekomst, gebouwen die aanpasbaar zijn aan nieuwe noden en invullingen. Met maximaal meervoudig ruimtegebruik en het delen en combineren van functies. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de kinderdagverblijven die we in de toekomst zullen vernieuwen. Misschien kunnen daar andere jeugd- of gezinsfuncties bij geïntegreerd worden, zoals bijvoorbeeld het Huis van het Kind. Verder zullen wij de kaart van de duurzaamheid en energiezuinigheid blijven trekken. Uiteraard weten we dat BREEAM niet voor elk project budgettair haalbaar zal zijn en dat er keuzes moeten gemaakt worden. Als stad willen we echter steeds onze voorbeeldfunctie opnemen en onze inwoners inspireren met onze aanpak en architectuur. Ook de opwaardering van het openbaar domein gaat hiermee hand in hand, onder meer met de publieke groenaanleg die klimaatadaptief moet zijn. Daar heeft Aalst met de groendienst onder leiding van Bart Backaert een pioniersrol in gespeeld. Bij de Gendarmerie staat de aanleg van het publiek plein ook volledig in dat teken.”
Schepen Caroline Verdoodt: “Dit jaar wordt ook het nieuw zwembad Aquatopia gerealiseerd. Prioriteit blijven de Tragelsite, de Pupillensite en de doordachte kwalitatieve ontwikkeling van De Kaaien. Naast concrete projecten blijven we ook inzetten op de visies en verordeningen. Zo blijven we werken aan onze visie voor verbod op meergezinswoningen in buitengebied en de concentratie van ontwikkelingen in ons dens binnengebied.”
Anne Van den Berghe: “Wij willen liefst zoveel mogelijk projecten realiseren die bijdragen aan een leefbaarder Aalst. Persoonlijk vind ik de Veiligheidskazerne een mooie uitdaging. De verdere ontwikkeling en realisatie van de Pupillensite en van Tragel waarbij zowel wonen, winkelen, werken als een evenementencomplex opgenomen zijn, zijn veelbelovende projecten die de stadskern van Aalst verder zullen opwaarderen.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief