Faunahuis voor ‘natuurinclusief bouwen en renoveren’ geopend in Brakel
Faunahuis
In 2016 kocht Natuurpunt een bosperceel in het natuurgebied Burreken in Brakel (Zegelsem). Op het perceel stond ook een verlaten maar verder geheel intacte woning. De woning is nu op twee jaar tijd omgebouwd tot een ‘demonstratiehuis’. In het zogenaamde ‘faunahuis’ worden de verschillende mogelijkheden inzake natuurinclusief bouwen getoond en gedemonstreerd. ‘Natuurinclusief’ houdt in dat bij nieuwbouw of verbouwing kansen worden benut om de ecologische biodiversiteit in en rond een gebouw te behouden én te vergroten. Op die manier worden de fauna en flora in en rond een gebouw gevrijwaard, aangetrokken of elders een nieuw onderkomen gegeven.
Materialen en bouwtechnieken
Concreet betekent dit dat alle technieken en voorzieningen - zowel oude als nieuwe - die in gebouwen (kunnen) worden toegepast om dieren en planten aan te trekken en een gebouw ecologisch-landschappelijk in te passen, worden getoond. Het betreft daarbij zowel de materialen als de (in)bouwtechnieken.
In het faunahuis zijn er 200 voorzieningen voor diverse dieren. Zo zijn er in- en opbouwkasten voor broedende vogels of voor vleermuizen. Voor andere soorten zijn speciale dakpannen of andere diervriendelijke dakelementen aangebracht. Muurplanten en metselbijen zijn gebaat bij het gebruik van kalkhoudende mortel. Door slim om te gaan met verlichting kunnen veel negatieve effecten op nachtdieren worden vermeden.
Inspireren
Ook voor de inwoners heeft de aanpak volgens Natuurpunt voordelen. Groene daken en gevels zorgen ervoor dat gebouwen in de zomer koeler blijven, fijnstof wordt gefilterd en wateroverlast wordt vermeden. Natuurpunt wil met het huis onder meer architecten, projectontwikkelaars of mensen die willen bouwen inspireren.
Het project kreeg steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.
Meer info: Faunahuis