Gouden Bakstenen voor 5 bouwbedrijven en 1 minister
“Met maatregelen zoals MijnVerbouwLening, MijnVerbouwPremie en de sloop- en heropbouwpremie geeft de minister mensen met (ver-)bouwplannen een financieel duwtje in de rug. Meer renoveren en bouwen, betekent natuurlijk ook meer werk voor de sector”, motiveert Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens de beslissing. De jury verwees ook naar zijn inspanningen voor meer betaalbare en sociale woningen met hulp van de private sector en voor een efficiënter en energiezuiniger sociaal woninglandschap, een begroting op orde en de stipte b2g-betalingen.
Matthias Diependaele kreeg zijn Gouden Baksteen vrijdagavond 10 februari op de gelijknamige gala-avond in de Waagnatie in Antwerpen. “Het is een eer om de Gouden Baksteen te ontvangen”, vertelt de minister. De uitdagingen op de woningmarkt zijn groot. We zullen de kmo-bouwbedrijven meer dan nodig hebben om de talrijke projecten te realiseren. Met mijn beleid wil ik ervoor te zorgen dat iedereen een betaalbaar, duurzaam en kwalitatief dak boven het hoofd heeft. Deze erkenning van Bouwunie is een erkenning van ons werk."
Bouwbedrijven in de prijzen
Op het gala van de Gouden Baksteen vielen ook een aantal bouwbedrijven in de prijzen. Confistruct uit Denterhoutem ging lopen met de Baksteen Bouwbelofte van het Jaar, Pglas uit Tielen kroonde zich tot zowel bouwwerkgever van het Jaar als Digitale bouwonderneming van het Jaar, Steen Vastgoed uit Kapellen werd Duurzame bouwonderneming van het Jaar en Gielen en Gielen sleepte de award voor Bouwproject van het Jaar in de wacht.
Belofte van het Jaar
Mathias De Rijck startte Confistruct, gespecialiseerd in totaalafwerking van kantoren en commerciële ruimtes, op zijn 24ste samen met zijn broer Kevin en vriend Lee. Drie jaar later draait het Oost-Vlaamse bedrijf op een team van 10 man en blijft de aanwerving lopen. In 2022 verdrievoudigde de omzet en sprong die boven de tien miljoen. En dat in een jaar waarin corona nog niet lang geleden was en de bouwmateriaalprijzen de pan uit swingden. Kevin De Rijck: “Wij zijn niet bang om te springen omdat we handelen vanuit passie én met een dosis gezond verstand. Het traject dat we tot nog toe hebben afgelegd en de evolutie die we maakten op korte tijd qua projecten toont aan dat ook anderen in ons geloven”.
Werkgever én Digitale Onderneming van het Jaar
Het Kempense Pglas richt zich op interieurglas en outdoor glasprojecten. Denk aan glazen schuif- en draaideuren, wanden, vloeren of balustrades. Voor Ruth Renders en echtgenoot Peter van Bouwel is hun 14-koppige ploeg de voornaamste dragende pijler van het bedrijf. ‘Wat je goed kan, doe je ook goed én graag’, luidt het credo bij Ruth en Peter en alles wat ze doen past daar ook in. Naast een open communicatie en de wekelijkse vrijdagavondborrel, geven Ruth en Peter elke medewerker naast het basiswerk ook een eigen verantwoordelijkheid. Gebaseerd op zijn/haar eigen talent. De medewerkers krijgen heel wat opleidingsmogelijkheden en nieuwe collega’s doorlopen een op maat gemaakt inloopprogramma, inclusief mentor. Pglas onderzoekt constant welke digitale structuren Pglas zowel intern als extern naar klant en toeleverancier kunnen versterken. De voorbije twee jaar investeerde Pglas in op maat gemaakte applicaties die het werkingsproces van Pglas voor een groot deel automatiseren. Van de offerte tot de boekhouding.
Duurzame Onderneming van het Jaar
Steen Vastgoed, met zaakvoerder Laurens Van Wellen aan het roer, bouwt appartementen en woningen. Duurzaam bouwen zit in het DNA van het bedrijf. Al van bij de start bouwt het strenger dan de opgelegde energienorm. Niet verwonderlijk dat het in 2015 als eerste in de regio het label ‘energiebewust aannemer’ haalde. De projecten van Steen Vastgoed evolueerden intussen naar een energiepeil van E20, omdat ze warmtepompen, driedubbele beglazing en extra zonnepanelen voorzien. Het bedrijf onderzoekt daarnaast ook meer energiezuinige bouwtechnieken (houtbouw, BREEAM, circulair bouwen, …) en stimuleert nieuwe mobiliteitsvormen met oplaadpunten voor elektrische wagens, meer fietsenstallingen en deelwagens. Ook bedrijfsintern hijst Steen Vastgoed de groene vlag. Werknemers werken zoveel mogelijk digitaal, nieuwe bedrijfswagens zijn elektrisch en het bedrijf is gehuisvest in een modern gebouw met warmtepomp, zonnepanelen en regenwaterrecuperatie.
Project van het Jaar
Gielen&Gielen, vader Ronald en zoon Genaux, verenigden hun bijzondere affiniteit met ingrijpende renovaties van oude hoeves en boerderijen in een eigen bedrijf. Als kleine projectontwikkelaar specialiseren ze zich in omtoveren van bestaande (vervallen) boerderijen op de lijst stedenbouwkundig erfgoed tot moderne en energiezuinige woningen of appartementen. Maar met respect voor het originele gebouw en de geschiedenis erachter. De jury viel voor het project The Farm Kesselt. Deze hoeve vormden Gielen & Gielen om tot 13 eengezinswoningen met private en onderhoudsvriendelijke buitenruimtes. Ze combineerden authentieke elementen met hedendaags comfort. Bovendien heeft het project door de bestaande dikke muren en de bewuste keuzes in materialen een energiezuinig en duurzaam karakter.