Herziene versie Move'Hub-project lokt opnieuw protest uit
Langdurige stedenbouwkundige geschiedenis
Move'Hub is de nieuwe naam van het voormalige Victor-project, ontwikkeld door vastgoedreuzen Atenor en BPI real Estate. Move'Hub kent een langdurige stedenbouwkundige geschiedenis die al begon in 2010. Het oorspronkelijke ontwerp uit 2011 van het perceel tussen de Barastraat, de Paul-Henri Spaaklaan en de Ernest Blerotstraat, omvatte de bouw van 100.000 vierkante meter kantoorruimte, verdeeld over drie torens met hoogtes van 73, 116 en 150 meter. In maart 2023 heeft de Gewestelijke regering na talrijke gesprekken een aantal principes aangenomen nadat ze het Richtplan van Aanleg Zuid (RPA) in de koelkast had gezet. Hierin bepaalde de overheid dat toekomstige projecten moeten voldoen aan de Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV) en dat mogelijke overlast zoals wind, schaduw en canyon-effect vanwege hoogbouw moet vermeden worden.
Geen sociale woningen, geen park
De richtlijnen spreken over een doelstelling van ‘25% aan sociale woningen en met sociale woningen gelijkgestelde woningen’ in projecten van deze omvang. De Gewestelijke Ontwikkelingscommissie (GOC) drong aan op de aanleg van een voldoende groene ruimte en vroeg om een onderzoek naar de mogelijkheden voor de aanleg van een groot, toegankelijk park.
Move’Hub voorziet nu in de herziene versie 54.500 m2 bebouwde oppervlakte, waarvan 38.000 m2 kantoorruimte en zogenaamde ‘Citydev-woningen’, die weliswaar publiek, maar geen sociale woningen zijn. Dit type koopwoningen wordt meestal na 20 jaar verkocht op de privémarkt, zonder prijsbeperking. Ook de torens, deze keer met een maximale hoogte tot 77 meter, blijven deel uitmaken van het voorstel. Bovendien is van ‘voldoende groen in de vorm van een groot park’ geen sprake. In het project dat nu voorgesteld wordt is er wel groene ruimte voorzien, maar die ‘blijft beperkt tot 2.658 m2, waarvan slechts 1.584 m2 volle grond’. Het gaat bovendien om een groene ruimte ingesloten binnenin het blok en dus niet publiek toegankelijk.
‘Een gemiste kans’
“We hebben nog steeds te maken met een grootschalig project dat hoofdzakelijk kantoorruimte omvat en geen enkele sociale woning”, wijzen bewonersverenigingen Midi Moins Une, IEB, BRAL, CRU en ULAC de nieuwe versie kordaat van de hand. “Met 20.400 inwoners per vierkante kilometer – het gewestelijk gemiddelde bedraagt 7.527 inwoners/km2 – is de Zuidwijk een zeer dichtbevolkte wijk", klinkt het. "Het project in deze vorm zal dit nog versterken, omdat de groene ruimte die wordt gecreëerd grotendeels omsloten en privé is. Een gemiste kans, want een park zou zowel de buurtbewoners als de treinreizigers ten goede komen.”