Indonesië start met bouw nieuwe hoofdstad
Stad voor initiële bevolking van 500.000
De nieuwe hoofdstad wordt ontworpen door de Indonesische studio URBAN+ en zal het staatspaleis, het huis van afgevaardigden, overheidskantoren en woningen voor ambtenaren bevatten. De stad wordt ontworpen met het oog op een bevolking van 500.000 inwoners. Nusantara komt te liggen tussen Noord-Penajam Paser en Kutai Kartanegara op het Indonesische deel van Borneo.
Bambang Susantono, hoofd van de Nusantara National Capital Authority (NNCA), kondigde onlangs aan dat de eerste bouwfase van de hoofdstad in het tweede kwartaal van dit jaar effectief zal starten. In een presentatie op het World Economic Forum legde hij uit dat de appartementsblokken zullen gebruikt worden om 14.500 ambtenaren, militairen en politie te huisvesten. Volgens de NNCA zal de bouw van het staatspaleis ook dit jaar beginnen en in 2024 voltooid zijn.
Vervanging voor zinkend Jakarta
Nusantara is het vlaggenschipproject van de Indonesische president Joko Widodo, die de hoofdstad wil verplaatsen van Jakarta op het eiland Java. De stad, waarin ongeveer 10 miljoen mensen wonen, wordt al tientallen jaren geconfronteerd met extreme bodemdaling. Twee vijfde van de stad ligt reeds onder de stijgende zeespiegel en het zal er dus niet beter op worden. Widodo denkt dat de verplaatsing de druk op Jakarta, dat ook te kampen heeft met een intense bevolkingsdruk en extreem hoge verontreinigingsniveaus, kan verlichten.
Indonesië is trouwens niet het enige land dat zijn hoofdstad verplaatst. Momenteel bouwt ook Egypte aan een nieuwe hoofdstad aan de rand van Caïro. In het recente verleden was dat ook al het geval voor Brazilië, dat in 1961 het door Oscar Niemeyer ontworpen Brasilia bouwde, en Myanmar dat in 2005 zijn hoofdstad verplaatste van Yangon naar Naypyidaw.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief