Nieuwe stek van Cobe Ingenieurs stimuleert work-life balance
Nood aan meer capaciteit
In 2001 richtten ir.arch. Koen Van Nevel en ir. bouwkunde Katrien Dobbelaere samen Cobe op. Na een jarenlange gestage groei van het bureau, werd de locatie in Jabbeke te krap. En verder uitbreiden was niet mogelijk. De maximum capaciteit was meer dan bereikt …
“In onze zoektocht naar een nieuwe stek, was groeien niet het enige objectief. Ook ontsluiting bijvoorbeeld was een belangrijke parameter. Het pand moest zowel in de buurt liggen van een snelweg, de Ring van Brugge en het station. Het moest ook goed en veilig bereikbaar zijn met de fiets. Waardoor medewerkers zelf kunnen beslissen hoe ze hun woon-werkverkeer regelen.”
“Hierop aansluitend was de ligging in een bedrijvenzone geen optie. Idealiter lag ons nieuwe pand in een woonwijk, dichtbij het stedelijk weefsel. Waar onze medewerkers zich veel meer thuis zouden voelen dan in een industriegebied.”
“Al die locatie-eisen zorgden ervoor dat we eigenlijk zochten naar een naald in een hooiberg. Maar opeens was het daar: een gebouw in twee bouwlagen. Met showroom en atelier. Dat voldeed aan al onze voorwaarden.”
Deken over bestaande structuur
“Het 800 m² groot gebouw was in een vorige leven gebruikt door een autohandelaar. Het pand had daarbij het draagvermogen om een nieuw leven te krijgen. De structuur zat goed, was nog steeds performant. Een geluk, want een nieuwbouw van hetzelfde volume zou niet meer vergund worden.”
“Het gebouwskelet in betonstructuur behielden we. Evenals de achterliggende betonnen loods in cellenbetonpanelen. Deze bestaande structuur kapselden we in een nieuwe dak- en gevelschil. Een goed geïsoleerd deken dat we als het ware over de bestaande structuur legden.”
“Die buitenschil hielden we zo licht mogelijk. Oorspronkelijk dachten we aan zink, maar de industriële look ervan zou teveel vloeken met de omgeving. In plaats daarvan kozen we voor een keramische gevelbekleding naar Duits model. De tijdloze uitstraling harmonieert veel beter met de buurt. Daarnaast blinkt de gevel uit in levensduur en onderhoudsvriendelijkheid.”
“Ook intern bouwden we verder op wat er al was. Op de bestaande vloer installeerden we een lagetemperatuurvloerverwarming. De scheidingswanden tussen de ateliers verwijderden we. Op die manier ontstond een grote ruimte waarin zo’n 20 personen makkelijk kunnen werken of vergaderen. Want precies daaraan hadden we een grote nood … Een praktische, maar tevens ook inspirerende plek waar we met tal van betrokken bouwpartners nauw konden overleggen.”
“Vooraan en op de verdieping voorzagen we enkele bureeltjes en kleine kantoren waar medewerkers zich probleemloos kunnen afzonderen om geconcentreerd te werken. Links bovenaan kwam trouwens nog een appartement met keukentje. Het is echter nog niet ingericht, want naargelang de evolutie van ons kantoor willen we het flexibel inzetten. Het kan verhuurd worden, maar evengoed ingezet worden als extra vergader- of kantoorruimte.”
Zicht op groen
“In de eerste travee van de loods maakten we een insnijding. Hierdoor konden we de ingang herlokaliseren naar de zijkant van het gebouw.”
“Nog aan de zijkant kwam achteraan een parking. Het minimaal opgelegd aantal parkings volstaat want sinds de verhuis verschijnt er maar een kleine fractie van het aantal auto’s. Een erg positief gevolg van de veel betere ligging. Hierdoor konden we over de haast volledige lengte van het gebouw achteraan een groene tuin integreren. Een welkome ruimte waar medewerkers even kunnen verpozen over de middag of tijdens hun koffiepauze. En ook het zicht op groen doet wonderen. Een imker plaatste er trouwens twee bijenkasten. De beestjes brengen wat leven in de brouwerij en zijn absoluut niet hinderlijk wanneer onze mensen buiten ontspannen tafelen.”
Huiselijkheid troef
“We kozen zeer bewust voor een huiselijke omgeving. Naast voldoende vergader- en werkruimtes voorwagen we een keuken, koffiehoek, sanitair, vergaderruimte. Alles op maat van onze ploeg. Waardoor we opnieuw luchtig en ontspannen rondlopen is, een hele verademing ten opzichte van onze vorige, krappe stek.”
“Een heel deel van de ingrepen was dus gericht op het stimuleren van een gezonde mix tussen wonen en werken. Iets dat zeker complementair kan zijn. Het is hier vaak een ‘va et viens’ van collega’s. Even naar huis voor een hapje, of gaan shoppen, winkelen, lunchen in een stedelijke omgeving? Alles is mogelijk. Een dergelijke gezellig atmosfeer bevordert zowel de werkijver als het algemeen welzijn. Daar zijn we rotsvast van overtuigd.”
Intelligente oplossingen
“In het hele gebouw en de buitenomgeving werkten we met smart-systems die zowel duurzaam als comfortverhogend werken. Denk aan intelligente LED-verlichting, screens, vloerverwarming, zonnepanelen op het dak ... Maar ook domotica die de ruimtes in een bepaalde modus brengt, uiteraard te regelen vanop afstand.
“Zowel binnen als buiten verbeteren we onze energie-efficiëntie via de systemen van Smappee. Zo installeerden we vijf slimme laadpunten voor onze elektrische bedrijfswagens.”
“Het plan was ook om vijf jaar na de ingebruikname een geothermische warmtepomp te plaatsen … Maar omwille van de huidige situatie besloten we die investering nu al in te plannen.”
Bekijk meer foto's van het project
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief