Officiële eerstesteenlegging van nieuwe gevangenis in Antwerpen
Toonbeeld voor een moderne Justitie
“Het arresthuis in de Begijnenstraat is tot op de draad versleten en het personeel moet er in moeilijke omstandigheden werken”, gaf Minister van Justitie Paul Van Tigchelt aan. “In zo’n omgeving is het voor gedetineerden bovendien moeilijk om te rehabiliteren. De beslissing om een nieuwe gevangenis te bouwen, werd al in 2008 genomen door de federale regering. Het dossier heeft helaas heel wat moeilijkheden en vertraging opgelopen. Tegen 2026 moet er een gloednieuwe en moderne gevangenis staan. Het complex zal onderverdeeld zijn in leefeenheden van telkens 22 gedetineerden, zodat we kunnen diversifiëren op maat van de doelgroep en de juiste detentie aanbieden. Dát is werken aan een veilige samenleving. De nieuwe gevangenis zal een toonbeeld zijn voor een moderne Justitie.”
“We staan voor een echte uitdaging die we onmiddellijk moeten aangaan: aan de ene kant moeten we al onze energie steken in het bestrijden van overbevolking en recidive in gevangenissen, en aan de andere kant moeten we zorgen voor aanvaardbare en humane werk- en detentieomstandigheden”, voegt staatssecretaris van de Regie der Gebouwen Mathieu Michel daaraan toe. “Dit is vanaf het begin duidelijk mijn prioriteit geweest bij de Regie der Gebouwen. Door te investeren in de modernisering van onze gevangenisinfrastructuur, versterken we ons engagement voor rehabilitatie en sociale re-integratie. Als onderdeel van dit mooie project zullen de energieprestaties van het complex worden geoptimaliseerd, wat opnieuw ons streven naar duurzaamheid weerspiegelt.”
Consortium
De nieuwe gevangenis wordt gerealiseerd door het consortium Hortus Conclusus (Jan De Nul NV en EEG Group), in samenwerking met Ingenium, Hootsmans architectenbureau BV, Bureau Bas Smets, ARCH & TECO Architecture and Planning CVBA en Envisan NV. “Vandaag vieren we een mijlpaal voor Hortus Conclusus, voor Jan De Nul en voor EEG”, vertelt Kristien De Vries, projectdirecteur van het consortium Hortus Conclusus. “We zijn trots dat we afgelopen najaar konden starten met de bouw van het gloednieuwe state-of-the-art, ultramodern humaan detentiecentrum van Antwerpen. Voor Jan De Nul is dit de eerste publiek-private samenwerking voor de realisatie van een complex gebouw, na jaren ervaring met PPS-infrastructuurprojecten.”
Mensgericht en modern concept
De nieuwe gevangenis in Antwerpen wil het leven in de gevangenis zo dicht mogelijk bij de ‘normaliteit’ van de buitenwereld houden. Het ontwerp neemt de vorm en schaal aan van een stad met gebouwen, pleinen en straten, zonder evenwel de menselijke schaal uit het oog te verliezen. De buitenruimte en het landschap zijn hierbij ook een essentieel aspect. Zo bevinden de cellulaire gebouwen zich op een verhoogd maaiveld en zijn deze omringd door populieren waardoor de gevangenismuur ook minder prominent aanwezig is. Deze vorm van humane detentie richt zich enerzijds op een succesvolle herintegratie bij het verlaten van de gevangenis en anderzijds op een moderne werkomgeving voor de medewerkers in de gevangenis.
Er wordt bij de bouw sterk ingezet op het prefabriceren van allerlei bouwelementen (zoals wanden en vloeren, maar ook technieken), wat resulteert in een efficiënter proces en snellere oplevering van het project. Eveneens sluit het project aan op het lokale warmtenet. De gevangenis zal plaats bieden aan 440 gedetineerden, opgesplitst in: één entiteit voor 330 mannen, één entiteit voor 66 vrouwen en één entiteit met een medisch centrum en een afdeling zorgbehoevenden voor 44 personen. Elke entiteit bestaat uit leefeenheden van 22 gedetineerden.
De bouwkost wordt geraamd op 195,5 miljoen euro, exclusief btw.
Publiek-private DBFM-overeenkomst
De Regie der Gebouwen is bouwheer van het gevangeniscomplex en het consortium Hortus Conclusus realiseert het met een publiek-private DBFM-overeenkomst, waarbij DBFM staat voor Design, Build, Finance and Maintain. Het consortium staat dus in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en gedurende 25 jaar het onderhoud van de gevangenis. Deze contractvorm werd eerder al toegepast bij de realisatie van nieuwe gevangenissen in Haren, Dendermonde, Beveren, Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famenne. De federale staat betaalt het consortium een jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding en op het einde van het contract (na 25 jaar), neemt ze de gevangenis over. Behalve het onderhoud levert de private partner ook enkele facilitaire diensten aan de FOD Justitie.
Duurzaamheid en innovatie
Duurzaamheid en innovatie zijn van groot belang bij de realisatie van dit project. Hiervoor zijn tal van acties voorzien, waaronder: functioneel en compact bouwen, het beperken van de verbruiken door de keuze van de toestellen en een doorgedreven energiebeheer tijdens exploitatie, het hergebruiken van regenwater en grijswater, het maximale gebruik van natuurlijk daglicht, de toevoeging van groenzones en groendaken, alsook een landschappelijk doordachte infiltratie en buffering door onder meer een ringgracht en wadi’s en de aansluiting op het warmtenet van de Blue Gate-site. Daardoor kan de gevangenis gebruik maken van restwarmte van andere gebruikers. Waar geen groendak voorzien is, worden zonnepanelen geplaatst.
Met deze inspanningen engageert het consortium zich om met deze gevangenis een BREEAM-score (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) ‘Excellent’ te behalen.