Phoenix: ‘Europa's meest regeneratieve ontwikkeling’
Phoenix wordt de grootste houtwijk in het Verenigd Koninkrijk genoemd. Het project zal worden gebouwd volgens de nieuwste moderne bouwmethoden en met een reeks alternatieven voor beton en staal, waaronder biovezels voor isolatie en hergebruikte materialen.
Mae Architects, Ash Sakula en Charles Holland, die de Stirlingprijs wonnen, behoren tot de 13 bureaus die ontwerpen indienden voor het project dat zal bestaan uit 18 blokken die volledig op hernieuwbare energie zullen draaien. Andere ondernemingen in het projectteam zijn Arup, masterplanners Periscope, milieu-ingenieurs Atelier Ten en houtspecialisten Whitby Wood.
Klimaat, natuur en mens centraal
Het plan geeft voorrang aan mensen boven auto's en bevat gedeelde tuinen, binnenplaatsen en daken die een deelcultuur moeten aanmoedigen. Het centrum wordt gevormd door industriële structuren die vroeger deel uitmaakten van Phoenix Ironworks. Zij worden omgebouwd tot een gemeenschappelijke kantine waar goedkoop seizoensgebonden voedsel wordt geserveerd, een evenementenhal, een cafetaria en een creatieve ruimte.
Human Nature-directeur Smales, die in Lewes woont, zei dat het terrein na jaren van verwaarlozing in verval was geraakt en een doordachte en respectvolle herbestemming verdiende. "De manier waarop we plaatsen, gebouwen en infrastructuren ontwerpen en maken, zelfs de manier waarop we leven, delen en samenleven in gemeenschappen, moet dringend opnieuw worden bekeken”, aldus Smales.
De Phoenix neemt de gevaarlijke vereisten van de noodsituatie op het gebied van klimaat en natuur en stelt ze centraal in de opdracht voor alles hier. "Door gebruik te maken van houtconstructies voor gebouwen en andere biomaterialen, infrastructuur voor hernieuwbare energie, co-mobiliteitsdiensten, efficiënte appartementenblokken op menselijke schaal met gedeelde voorzieningen, mooie straten en openbare ruimten, overvloedig groen en nieuwe ondernemingen in de creatieve en circulaire economie, zal de Phoenix een voorbeeld zijn van acties die nodig zijn om een veilige en in veel opzichten veel betere wereld te creëren."
Veranderen gedrag bewoners
Volgens Kathryn Firth, directeur masterplanning en stedenbouw bij Arup, gaat het bij het project niet alleen om de bouwmethode, maar ook om het veranderen van het gedrag van de bewoners om een plek te creëren die echt duurzaam is. "Iedereen heeft de mond vol over duurzaamheid, maar niet iedereen brengt de principes ook echt in de praktijk", zegt ze.
Cowans, voorzitter van Human Nature, voegde daaraan toe: "Deze ontwerpen bewijzen dat duurzaamheid niet alleen over milieu gaat, en plek niet alleen over gebouwen. Het resultaat is een wijk voor iedereen. Een wijk die een gelukkigere en gezondere levensstijl mogelijk maakt door een royale openbare ruimte, met schone lucht en schone energie, jobs en opleidingen voor jongeren en goed gebouwde, elegante woningen met verschillende huurprijzen."
Meer info vind je hier.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief