Protocolakkoord voor restauratie van het Prins-bisschoppelijk Paleis van Luik
De oprichting van de stuurgroep moet toelaten dat de verschillende renovatie- en restauratiewerken uitgevoerd worden in de beste omstandigheden. Dit in het belang van het behoud van dit uitzonderlijk patrimonium, maar ook van de verbouwing van de ruimtes in lokalen die beantwoorden aan de behoeften van een moderne justitie.
“Net als het Justitiepaleis van Brussel is het voormalige Prins-bisschoppelijk Paleis een symbolisch gebouw van ons land en van de Stad Luik in het bijzonder”, verklaart Mathieu Michel, Staatssecretaris voor Digitalisering, belast met de Regie der Gebouwen. “De renovatie en de restauratie van dit gebouw zijn onontbeerlijk voor het behoud van dit uitzonderlijk patrimonium. Ik heb er één van mijn prioriteiten van gemaakt onder de talrijke projecten die geleid worden door de Regie der Gebouwen. De toestand van het gebouw is verontrustend, maar bovenop de dringende werken die door de Regie ten laste worden genomen, is het van primordiaal belang om alle energieën samen te richten op een ambitieus restauratieproject voor dit bijzonder patrimonium van ons land.”
Grotere coherentie
“Eén van de doelstellingen van de gewestelijke beleidsverklaring is het verzekeren van een grotere coherentie bij de restauratie van het roerend en het onroerend erfgoed”, voegt Adrien Dolimont, Waals minister van Begroting en Financiën, hieraan toe. “De stuurgroep zal ons toelaten zo snel mogelijk de vereiste ingrepen uit te voeren voor het behoud van het Prins-bisschoppelijk Paleis en in het bijzonder de beschadigde gevels. Het betreft een mooie samenwerking tussen twee machtsniveaus en ook dat dient benadrukt te worden.”
Eerst de gevels
In eerste instantie zullen de studies en de werken betrekking hebben op de restauratie van de gevels die georganiseerd zal worden in 6 fases over minstens 12 jaar vanaf het begin van de werken, voorzien eind 2024, begin 2025. Het is pas in tweede instantie dat de renovaties en de restauraties binnenin het gebouw zullen uitgevoerd worden.
Tijdens dit eerste trimester van 2023 voorziet de Regie der Gebouwen het uitschrijven van een opdracht om het studiebureau aan te stellen dat alle nodige analyses zal uitvoeren maar ook de vergunningsaanvraag en het bestek voor de eerste fase zal opmaken die betrekking zal hebben op de gevels van één van de binnenkoeren.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief