Twee Belgische projecten bij de finalisten voor MIPIM 2024
Royale Belge
De voormalige Royale Belge-site (foto boven © CORES) in Watermaal-Bosvoorde doet mee in twee categorieën: beste verbouwingsproject en beste project voor gemengd gebruik. Het gebouw bevindt zich in het zuidoosten van Brussel, in een landschap van meren en beukenbossen, en is een prachtig voorbeeld van bedrijfsarchitectuur uit de jaren 1960. Het gebouw, ontworpen door de bekende Belgische architect René Stapels in samenwerking met architect Pierre Dufau, werd in 1970 voltooid als hoofdkantoor van de verzekeringsmaatschappij Royale Belge. Het kruisvormige gebouw met twee verdiepingen en toren omvatte kantoren, vergader- en trainingsfaciliteiten voor zo'n duizend personeelsleden van het bedrijf. Zowel het 80.000 m2 grote gebouw als het omliggende landschap werden in 2019 beschermd als regionaal erfgoed.
Mix van gebruiksmogelijkheden
Na een periode van leegstand gaf de stad Brussel in 2018 een consortium van investeerders, Souverain 25, toestemming om het gebouw te renoveren. De stad en de nieuwe eigenaars schreven een ontwerpwedstrijd uit met als opdracht het gebouw te reorganiseren en er een mix van gebruiksmogelijkheden in onder te brengen, waaronder conferentiefaciliteiten, kantoren, co-working ruimtes, een hotel met 180 kamers, een gezondheidsclub en een restaurant. Het winnende ontwerp is een samenwerking tussen Bovenbouw Architectuur en het in Londen gevestigde Caruso St John Architects, ontwikkeld in samenwerking met het in Brussel gevestigde DDS+ architecten.
Bij het project ging het er vooral om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken en recyclen met slechts minimale wijzigingen om het nieuwe doel te kunnen vervullen en de energieprestaties te verbeteren met behoud van de essentie van het oorspronkelijke ontwerp.
Cortenstalen geraamte
Aan de buitenkant is het originele cortenstalen geraamte van de gevel behouden met beglazing die nauw aansluit bij het origineel, maar met thermische prestaties die voldoen aan de hedendaagse normen. Op de begane grond zijn grote openingen gemaakt in de originele met marmer beklede muren van de entreehal, die deze semi-openbare ruimte verbindt met de aangrenzende kantoren en restaurants. Een ruime doorgang leidt naar een grote ronde hal die perfect aansluit bij de geest van het oorspronkelijke gebouw. Met een diameter van 21 meter en drie verdiepingen hoog, brengt deze ruimte licht tot diep in het gebouw en verbindt het de lagere niveaus met de toren door middel van een wenteltrap. Tevens vormt het een nieuwe gemeenschappelijke ruimte voor de gebruikers van het gebouw waarin de kantoren, het hotel en de gezondheidsclub mooi naast elkaar kunnen bestaan.
Monteco
Het Monteco-gebouw, het eerste én hoogste houtskeletgebouw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, werd genomineerd in de categorie beste kantoor- en bedrijfsprojecten. Het project, ontwikkeld door ION en Nextensa met Archi2000 en VK architects+engineers, heeft een oppervlakte van ongeveer 3.700m² en is strategisch gelegen op de hoek van de Montoyerstraat en de Industriestraat in 1000 Brussel. Het gebouw werd in opdracht van LEASINVEST met de steun van ION volledig herontwikkeld tot een kantoorgebouw dat zich opwerpt als benchmark voor de nieuwe generatie duurzame gebouwen.
Passief kantoorgebouw
Het nieuwe gebouw heeft 8 bovengrondse verdiepingen, waarvan de bovenste 2 zijn ‘teruggezet’ om ruimte vrij te maken voor een groot, royaal terras. Het bijzondere aan dit project is het houtskeletbouwontwerp. Met uitzondering van de betonnen kern zijn de kolommen, balken, platen en muren allemaal van hout, waardoor dit een van de eerste houtskeletgebouwen in de Brusselse regio is. MONTECO is daarnaast een passief kantoorgebouw, neutraal wat betreft CO²-uitstoot: het gebouw gebruikt geen fossiele energie dankzij de installatie van twee warmtepompen voor verwarming en koeling. Het hele gebouw zal onderdak bieden aan de privébank Nagelmackers, die al een langlopend huurcontract heeft getekend met Leasinvest Real Estate.