VUB is eerste universiteit die vak rond circulair bouwen aanbiedt in de opleiding Architectuur
Vanaf academiejaar 2023-24 krijgen studenten in het eerste jaar les in het vak 'Duurzaam bouwen en detailleren' en leren ze over de meest courante bouwmaterialen en -elementen en hun milieu-impact. In het tweede jaar wordt in 'Circulair ontwerpen en bouwen' de link gelegd tussen materiaalkeuze, bouwmethode, architectuurontwerp en de levenscyclus van een gebouw. Het derde jaar richt zich op 'Bioclimatic design' en het vierde jaar op 'Energy performance of buildings'. In het vijfde jaar kunnen studenten kiezen uit verschillende duurzame keuzevakken. Het ontwerpatelier richt zich ook op duurzaamheid en de docenten, assistenten en studenten zetten zich in voor een duurzame bouwpraktijk.
Opleidingsraadvoorzitter prof. Niels De Temmerman verklaart: "Met deze vernieuwing vormen we de ingenieur-architecten van de toekomst: creatieve, kritische en technisch opgeleide ontwerpers die mee kunnen draaien in de uitdagende maar veeleisende bouwwereld. De bouw is immers geen inerte sector, maar evolueert constant."
Prof. Waldo Galle vult aan: "Een duurzame bouweconomie stelt ons in staat om onze gebouwen aan te passen aan veranderende behoeften en onze impact op milieu en klimaat te verbeteren."
“Dankzij deze aanpassing krijgt het karakter van onze opleiding extra kleur”, benadrukt tenslotte docent prof. Ine Wouters. “Met kennis van de ingenieurswetenschappen en respect voor wat al bestaat innovatieve architectuur maken met een positieve impact op mens en omgeving, dat is waar wij voor staan.”
Bekijk meer informatie over de opleiding op de website van VUB.
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief