VUB en ULB bouwen futuristisch en duurzaam universiteitsgebouw
Moderne vliesgevel
Het eindresultaat is ondertussen al goed te zien, blijkt bij het werfbezoek van voogdijminister Karine Lalieux (PS), ULB-rector Annemie Schaus en VUB-rector Jan Danckaert aan het LIC. De acht verdiepingen, waaronder een kelder, rijzen op achter een moderne vliesgevel waarbij grote raampartijen worden afgewisseld met champagnekleurige panelen. Aan de voorkant verbindt een rotonde de eerste verdieping via een brug met de hoger gelegen VUB-campus. Aan de overzijde werd al een gat gemaakt in gebouw F en zijn de werken in volle gang om de verbinding te maken. Een prachtig symbool voor de nauwe samenwerking tussen de ULB en VUB.
Smartbuilding
Ook binnen is het een en al bedrijvigheid: overal lopen arbeiders van Artes Roegiers af en aan voor het afwerken van muren, vloeren en plafonds, het installeren van de duizenden kabels om van het LIC een smartbuilding te maken, en dan zone per zone voorlopig opleveren. In de loop van juli zal het volledige gebouw klaar zijn en kan de VUB starten met het bemeubelen, installeren van computers en de verhuis van de bibliotheek.
Het LIC, ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis, werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum voor wetenschappers, experten uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen. Dankzij digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contacten kunnen leggen over de hele wereld.
Op alle vlakken vooruitstrevend
Het universiteitsgebouw zal op alle vlakken vooruitstrevend zijn. Het zal de nieuwste technologieën inzetten om de ontwikkeling van studenten te ondersteunen en uiteenlopende leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experimenteercentra voor activiteiten met kleine groepen en actieve leerlokalen.
Verder is het een bijna-energieneutraal gebouw opgetrokken uit duurzame materialen en met een zeer compacte voetafdruk om het warmteverlies te beperken. Dankzij sensoren zal het energieverbruik worden geoptimaliseerd.
Het LIC zal met een totale oppervlakte van 9.000 m² plaats bieden aan duizend personen, waarvan 80% studenten, 10% academische staf en 10% externe bezoekers. De opening van het gebouw is voorzien voor begin 2025. Het totaalbudget voor dit state-of-the-art gebouw bedraagt € 24.200.000, waarvan 87% betaald wordt door Beliris en 13% door de universiteiten.