Brussels Royal Yacht Club (BRYC): visie voor de omgeving van de Brusselse jachthaven
Rustpunt in een dichte stadsomgeving?
Architect en urban designer Livia de Bethune, partner bij Multiple: “Vandaag wordt het BRYC geconfronteerd met een metropool in mutatie. De zone ten noordwesten van het Gewest aan het kanaal kent een groeiende jonge bevolking en daarvoor worden op dit moment talrijke ontwikkelingsprojecten voorzien.”
De omgeving wordt een dichte stadsomgeving. In dit kader groeit ook de betekenis van de site zowel op regionaal als lokaal vlak en dient de BRYC zich aan te passen.
“Als culturele en nautische club, aan het Brussels kanaal is het voor de BRYC een uitdaging om het samenwonen met de andere gebruikers in de buurt te herbekijken. Verschillende scenario’s werden onderzocht en ruimtelijke, planologisch en financieel afgetoetst naar haalbaarheid. Doorheen een intensief overlegproces kwam men tot een consensusproject tussen alle betrokken partners met een voorstel dat ook een sterke meerwaarde genereert voor de stad.”
Openbaar recreatiecentrum
In samenspraak werd gekozen voor een scenario dat op termijn streeft naar de oprichting van een echt openbaar recreatiecentrum voor de inwoners van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de buurt.
De droge jachthaven van het BRYC zou hierin worden verplaatst naar een veilige en functionele locatie, terwijl het toch profiteert van de toegang tot het water (die moet dan wel nog worden gecreëerd). Ruimte komt zodoende vrij op de kades van de Koninklijke Schenking voor het BRYC, maar ook en vooral voor een hoogwaardige openbare ruimte op regionaal niveau. Zij zouden nieuwe nautische activiteiten voor de BRYC kunnen ondersteunen, met behoud van de jachthaven.
Het Clubhuis zal worden gerestaureerd en een nieuwe aantrekkingskracht uitoefenen in deze opgewaardeerde context. Het kan worden uitgebreid met gemeenschappelijke ruimten voor de BRYC maar ook voor de havengemeenschap. Al deze acties zouden het BRYC eindelijk in staat stellen zijn activiteiten te diversifiëren en zijn cliënteel te verbreden.
Het scenario omvat ook het voorstel voor een ruim park in balkon op het kanaal, door de rationalisering van de wegen Van Praet, Croix du Feu en Vilvoorde. Door bepaalde wegen te optimaliseren kan het park rechtstreeks worden verbonden met de openbare kades en het kanaal.
En om een financieel evenwicht te vinden en tegelijkertijd de kades deels vrij te houden, werd de mogelijkheid onderzocht om er een woonproject te ontwikkelen. De nieuwe bewoners zouden daarbij profiteren van een gunstige ligging en het leven aan het kanaal.