DDS+: co-creatie in functie van de omgeving
Architect en partner Geert Vanoverschelde steekt meteen van wal: “Teamwork is bij ons ontzettend belangrijk. Oud of jong, tonnen ervaring of ruwe diamant, dossiervreter of creatieve losbol … Ons architectenbureau kan rekenen op de talrijke ideeën van 85 architecten van verschillende nationaliteiten, leeftijden en achtergronden die – elk op hun manier – creatief en praktisch te werk gaan.”
“We combineren de frisse ideeën van onze jonge wolven met de ervaring van oude rotten in het vak, zonder dat er sprake is van hiërarchie. We zijn een organisatie waarin de stagiair evenveel inbreng kan hebben als de partners. Goede ideeën en creativiteit zijn welkom, want enkel zo kunnen we de stad veranderen.”
Architect en partner Didier Peremans: “We proberen een werkomgeving te scheppen en te bestendigen die een goede groepsgeest bevordert. Waar iedereen actief deelneemt aan het creatieve proces en zijn steentje bijdraagt aan de kwaliteit van alle projecten. Een bedrijfscultuur waarin medewerkers meer vrijheid en verantwoordelijkheid krijgen. Door het team bij alle beslissingen te betrekken en open te staan voor nieuwe ideeën creëren we een groot gevoel van samenhorigheid. Met als extra resultaat: goede, creatieve, gedragen projecten.”
Creativiteit en co-constructie
Deze attitude gaat ook verder dan het eigen architectenteam. Doorheen het hele ontwerp- én realisatieproces pleit DDS+ voor reflectie en een goede groepsgeest. “Elke haalbaarheidsstudie, elke wedstrijd, elk project vormt een kans om ‘samen’ – met projectverantwoordelijken, overheden en adviseurs – te creëren en te bouwen aan de projecten van de toekomst. We willen daarbij de schakel zijn tussen alle betrokken actoren en andere stakeholders. En samen met hen collectief bijdragen aan de levenskwaliteit in een dorp of stad.”
Geert Vanoverschelde: “We weigeren daarbij beproefde, succesvolle concepten te kopiëren. Ook niet van onszelf. Bij DDS+ vertelt elk architecturaal project zijn eigen verhaal. De identiteit ervan moet altijd het resultaat zijn van die onvoorspelbare uitwisseling van energie, de mix van verschillende persoonlijkheden, expertise en middelen. Dat is ons handelsmerk, onze signatuur.”
Werkterrein
DDS+ richt zich op architecturaal of stedenbouwkundig uitdagende projecten die een innovatieve, duurzame aanpak vereisen. Dat begint al bij de ontwerpfase en is steeds in verhouding met de grootte van het gebouw en zijn omgeving.
“In onze projecten gaan we steeds op zoek naar nieuwe manieren van leven en werken, als antwoord op de specifieke kenmerken van de lokale context en vanuit de ambitie om een betere ervaring te bieden aan toekomstige bewoners.”
Via verschillende projecten bewees DDS+ intussen dat ze de ontwikkeling van complexe stedelijke ruimtes kunnen verbeelden, beheren en opvolgen, en staat voor een ethische architecturale aanpak, die cruciaal is voor de creatie van een inspirerende stedelijke omgeving.
Meerwaarde voor de buurt
Didier Peremans: “Geslaagde projecten creëren een wisselwerking met de omgeving die meer oplevert dan de som der delen. Goede architectuur geeft iets terug aan de buurt, in ruil voor de ruimte die ze inneemt.”
“De impact van een gebouw reikt veel verder dan de grenzen van het perceel. Steden bestaan uit gebouwen en ruimtes die met elkaar interageren en dialogeren, en dus niet uit een reeks op zichzelf staande entiteiten. Ze zijn een en al contextualiteit, en dus is onze architectuur dat ook. We willen wel degelijk onze stempel drukken, maar eerder op de wijk of de stad in het algemeen.”
Geert Vanoverschelde: “Als je opteert voor monofunctionele kantoorbuurten, bijvoorbeeld, dan veroordeel je een stad eigenlijk tot leegstand na de werkuren en tijdens het weekend. Vandaar dat we de waan van de dag proberen te overstijgen. Dit weerspiegelt zich in onze projecten: leefbare, polyvalente omgevingen waarin je kan wonen, werken, ontspannen, winkelen, dineren, overnachten … Met kwalitatieve openbare ruimte als verbindend element en sociale katalysator.”
“Een aaneenschakeling van zulke gemengde ontwikkelingen doet een stad pas leven. Op elk uur van de dag (en nacht). Het zijn vaak kleinigheden die in dat opzicht een wezenlijk verschil maken: een publiek terras op de bovenverdieping, een buurthuis op het gelijkvloers, een fitness met uitzicht … Het zijn zaken die een stad doen bruisen en die maken dat haar gebouwen een volwaardig deel van het geheel worden.”
Brug tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië
Didier Peremans: “We ontwerpen vooral in Brussel en Wallonië, al zeker de laatste jaren realiseerden we ook projecten in Vlaanderen. We worden daarbij aanzien als een bureau dat specifiek de brug slaat tussen opdrachtgevers, projecten en bouwpartners uit de verschillende landsdelen. Onze meertaligheid én onze specifieke kennis van de te volgen procedures in zowel Brussel, Wallonië en Vlaanderen zijn daarbij enorme troeven. Een onbedoelde evolutie. Maar intussen hebben we die ook zelf omarmd. Naast ons kantoor in Brussel hebben we intussen ook een hub in Antwerpen. Vooral om Vlaamse ondernemers te ontzorgen die met ons willen samenwerken om projecten te realiseren in het Frantalige landsgedeelte.”
Die meertaligheid is ook een troef in onze samenwerking met internationale architectenbureaus. “De laatste tijd worden grootschalige projecten in Brussel vaak toegekend aan ‘sterarchitecten’. Wat je hier ook van vindt, zij zoeken vaak een lokale partner die het reilen en zeilen in ons land kent. Die hen ondersteunt in het effectief realiseren van hun ontwerp. Recente voorbeelden hiervan zijn de Royal Belge aan de Vorstlaan of OXY aan de Anspachlaan.”
We willen niet de ster zijn
Geert Vanoverschelde: “Let op: onze bijdrage behelst meer dan enkel de taal en de procedures. We vullen elkaar eigenlijk perfect aan. Sterarchitecten werken immers vaak conceptueel. Ontwikkelen een subliem, fenomenaal ontwerp. Maar voor het realiseren ervan zijn ze vaak minder beslagen. Daarvoor doen ze graag beroep op bureaus die met beide voeten op de grond staan. Die ervaring en kennis van zaken combineren met zin voor realisme en een bereidheid tot compromis. En dan komen wij als partner bij uitstek in the picture.”
“Wijzelf zijn niet uit op visueel spektakel. Willen niet de ster zijn. Integendeel: we bouwen steeds samen met de klant. Overleg, vergaderingen, briefings en contacten met de bouwheer, de betrokken besturen en stakehilders zijn dagelijkse kost. In combinatie met een doorgedreven analyse van de context levert dit een inhoudelijke basis op. Op die randvoorwaarden trachten we dan het best mogelijke ontwerpantwoord te formuleren. Zowel wat betreft architecturale vormgeving, doordachte materiaalkeuze, techniciteit, planning, budgetbeheer maar zeker ook met blik op de toekomst.”
Resarch & Development
Didier Peremans: “Om deze toekomstvisie duurzaam te verankeren in elk ontwerp, richtten we vijf jaar geleden een speciale R&D-afdeling binnen onze onderneming op. Zonder dat toen goed te beseffen, was dit wellicht de belangrijkste ingreep die we ooit deden. Eentje die op dit moment een haast revolutionaire impact heeft op onze werking.”
“De doelstelling van de afdeling is nog steeds dat ze al onze projecten voedt met innovaties: nieuwe inzichten, nieuwe ontwikkelingen. Denk aan duurzaamheid, circulariteit, energiebeheersing, waterhuishouding, de vermenging van werken en wonen in een post-coronatijdperk, toekomstgerichte vormen van mobiliteit … Waar de afdeling in zijn beginjaren pas na het ontwerptraject werd gevraagd om het project te overgieten met een ‘duurzaam sausje’ zodat het voldoet aan de doelstellingen van de opdrachtgever is dit nu helemaal veranderd. Op dit moment is de afdeling vaak de stuwende en sturende kracht. Wordt vooraf geluisterd naar hun inzichten, opinies en aanbevelingen. Het resultaat van deze toekomstgerichte visie is nu altijd een meerwaarde. Voor elk project.”
“Daarvoor heb je natuurlijk wel een bouwheer nodig die wil meedenken en die bereid is om te investeren in het ‘futureproof’ maken van zijn project. En niet alle klanten zijn hiervan overtuigd. Het is dan onze taak om hem daarin te begeleiden en hem te ondersteunen bij de ontwikkeling van een vruchtbare lange-termijnvisie. Niet altijd makkelijk, maar we zullen blijven vechten voor de juiste oplossing. Niet alleen bij onze opdrachtgevers, trouwens. Maar ook andere bouwpartners en instanties proberen we te verrijken met nieuwe inzichten…”
Durf af te breken
“Een voorbeeld? In Brussel zet het beleid stevig in op het behouden van wat er is. Een duurzame gedachte. Maar ook een beperking. Soms zijn gebouwen te afgeleefd, te weinig flexibel om te behouden. Heel veel oudere kantoorgebouwen staan nu leeg, en er is een grote vraag naar nieuwe appartementen. Uiteraard hebben een aantal van deze gebouwen genoeg kwaliteiten in zich om de transformatie succesvol en toekomstgericht te ondergaan. Maar niet allemaal. Soms moeten we ook durven afbreken. Kiezen voor een nieuw gebouw dat wél een visie incorporeert op nieuwe invullingen in de toekomst. Ook dat is vooruit denken. Té halsstarrig vasthouden aan architecturaal minder waardevolle gebouwen is dat niet.”
Kies voor kruisbestuiving
Geert Vanoverschelde: “Een ander aandachtspunt is dat we in onze hoofdstad zien dat grote projecten vaak toegewezen worden aan jonge architectenteams. Niets mis mee om talentvolle jongeren de kans te geven, dat doen we in ons bureau trouwens zelf constant. Maar te vaak zien we dat dergelijke projecten lange tijd niet uitgevoerd worden. Waarom? Daarover kunnen we enkel gissen maar we denken dat een procedurele onervarenheid vaak aan de grondslag ligt. Ons inziens zou het beter zijn om te kiezen voor een tijdelijke samenwerkingsverband tussen de jonge wolven en een meer gevestigd bureau. Die entente zou garant kunnen staan voor een jong, gedurfd conceptueel ontwerp en een correcte, gedegen uitvoering waarin de juiste procedures met kennis van zaken worden gevolgd. Zowel de projecten als de beide architectenteams zullen er door deze verrijkende kruisbestuiving alleen maar wel bij varen.”
Snel dit artikel gratis lezen?
Maak eenvoudig en gratis een account aan.
-
Lees elke maand een aantal plus-artikels gratis
-
Kies zelf welke artikels je wil lezen
-
Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief