Elegant brutalisme siert nieuw Philips-hoofdkantoor
Hoofdkantoor én ontmoetingscentrum
Philips verruilt over een jaar zijn huidige hoofdkantoor in de Breitnertoren voor een bescheidener onderkomen op een vrij onopvallende locatie aan de Zuidas. De verhuizing maakt deel uit van de nieuwe ‘groeistrategie’, die het bedrijf enige tijd geleden bekendmaakte en naar verluidt in Nederland een duizendtal banen zou kosten. Het pand aan de Zuidas heet officieel ‘PI59’ en leent zich volgens Philips beter voor het flexibele werken van de 1.500 medewerkers die op het hoofdkantoor werkzaam zijn. “Maar die zullen zelden alle gelijktijdig aanwezig zijn”, volgens een woordvoerder van de onderneming. “Tegelijk is het nieuwe hoofdkantoor een ontvangst- en ontmoetingscentrum voor (internationale) klanten, medewerkers en andere stakeholders.”
Elegant boetiekkantoor
“In 2020 zijn we begonnen met de eerste schetsen voor deze zeer ambitieuze transformatie van een gebouw uit de jaren zeventig tot een ‘best-office-in-class’”, geeft V8 Architects mee. “In dit proces hebben we bestaande functionele en ruimtelijke kwaliteiten, die verborgen waren achter een zeer gesloten gevel, onthuld en verbeterd. Nu presenteert PI59 zich als een transparant en elegant boetiekkantoor, met eerbetoon aan het vroegere brutalistische architectonische DNA. Hergebruik van het skelet, een slimme benadering van materiaalgebruik en maximale energie-efficiëntie hebben geresulteerd in een zeer duurzame en toekomstbestendige herontwikkeling.”
Toegankelijker karakter
De bestaande betonnen gevel, gekenmerkt door een uitgesproken bruut karakter, werd vervangen door een gevel die in veel aspecten het diapositief is van de bestaande gevel. “PI59 is voorzien van een nieuwe gevel met grote glasvlakken, die in de hoeken ombuigen. Ze worden omkaderd door vinnen en kolommen van gepolijst beton met een toeslag van natuursteen.”
Om het gevelbeeld verder te verzachten, heeft V8 de methode van ‘visuele verstrooiing’ toegepast. “Zo zijn in de kolommen messing uitsneden gemaakt die naar boven toe breder worden. De kolommen zelf verjongen juist in opwaartse richting. De vinnen op de hogere verdiepingen staan steeds schuiner naar beneden toe, terwijl vanaf de straat alleen de schoepen van de terugliggende bovenste verdieping zichtbaar zijn, in plaats van de opstaande gevel. Als verwijzing naar de geribbelde betonplaten van het oorspronkelijke gebouw is het basement voorzien van een gelijkende gevel.”
Elegant brutalisme
Het open raster zorgt voor een toegankelijk karakter. De grote ramen met gebogen glas maken het gebouw transparant in plaats van donker, terwijl de ornamenten in brons het gebouw een verfijnde in plaats van grove look meegeven. Gepolijst beton met natuursteen toeslag maakt het gebouw levendig in plaats van doods. Maar bij al deze elementen zorgen we ervoor dat het solide karakter een echo vormt van het oorspronkelijke karakter. Wij noemen het elegant brutalisme.”
Een luchtje scheppen
Een andere uitbreiding is gerealiseerd door het dakvolume met technische installaties te promoveren tot kantoorverdieping. “Het volume is uitgelegd en verhoogd, zodat ook hier een van de vijf kantoorvloeren gerealiseerd kon worden. Rond de terugliggende verdieping is een doorlopende daktuin met vlonder naar ontwerp van Felixx Landscape Architects & Planners aangelegd. De Philips-directie en andere gebruikers kunnen zo vanuit het kantoor de tuin in stappen, om daar een luchtje te scheppen en van het uitzicht op de omgeving te genieten.
Invloed van de pandemie
PI59 bestaat uit enorme open verdiepingen van zo’n 3.000 m² rond een trap- en liftkern. Daarnaast zijn op het punt waar de langsgevel aan het fietspad is uitgebreid en aan de andere langsgevel twee atria gerealiseerd. Dat het project tijdens de coronacrisis op risico is ontwikkeld door Nuveen en G&S&, bood volgens V8 Architects voordelen. “Wij konden inspelen op de nieuwe vereisten voor kantoren als gevolg van de coronapandemie. De trappartijen in de kern bijvoorbeeld liggen om die reden veel verder uit elkaar dan we oorspronkelijk hadden bedacht.”
Gelijkwaardig proces
Het uit de jaren zeventig stammende gebouw, oorspronkelijk ontworpen door architectenbureau Le Grand & Selle, behoort tot de oudste kantoorgebouwen van de Zuidas. Het pand fungeerde eerst als hoofdkantoor van KPMG en later onder meer Nauta Dutilh. Later kreeg het gebouw een nieuwe functie als onderkomen voor een internationale school. “PI59 is niet alleen ‘een vrolijk en functioneel gebouw’, het project is het resultaat van een gelijkwaardig proces waarin nauwe samenwerking en liefde voor techniek, commercie, constructie, architectuur, detail en materiaal hebben geresulteerd in een oplevering binnen tijd, budget en met een kwaliteit die voldoet aan de hoogste normen. We kijken er nu naar uit om de tuinarchitectuur, ontworpen door Felixx Landscape Architects & Planners, te zien groeien in de komende maanden om deze ‘villa in het groen’ te voltooien.”
Een villa in een tuin
Hoewel het bestaande gebouw zelfstandig op een eigen kavel staat, maakt het deel uit van een grotere familie van gebouwen in de lineaire zone tussen de hoogbouw van de Zuidas en de lage woningbouw aan de noordzijde. “Ondanks dat ieder gebouw haar eigen karakter heet, delen zij een belangrijke waarde: de groene strook die deze gebouwen omgeeft en met elkaar verbindt. Op een grotere schaal vormt deze strook een groene buffer tussen de twee stedelijke sferen. Met de herontwikkeling wordt de vrije ruimte rondom het gebouw ingericht als tuin.”
Het gebouw is ontworpen volgens de hoogste standaarden van duurzaamheidslabels als BREEAM, WiredScore, Re\Define en Net Zero Carbon.
Meer info en tickets: www.glasstec-online.com