KAAN Architecten en LOW Architecten renoveren het hoofdkantoor van de Nationale Bank van België
Werkoppervlak verminderen
De hoofdzetel van de Nationale Bank (NBB) bevindt zich in een indrukwekkend gebouw dat de volledige Berlaimontlaan in Brussel inneemt. Hoewel het complex een toonbeeld is uit de moderniteit en een centrale plaats inneemt tussen de bovenstad en de benedenstad, is het vandaag aan een grondige renovatie toe. De huidige gebouwen voldoen immers niet langer aan de gewenste operationele en energie-efficiëntienormen. De NBB wil er tegen 2030 al haar personeel, dat vandaag verspreid werkt over meerdere gebouwen, in onderbrengen en de ‘Nationale bank van morgen’ worden, een plaats waar samenwerking en intellectuele productiviteit centraal staan.
De samenkomst in één enkel gebouw, NBB1, valt samen met de toewijding van de Bank aan maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Deze stap zal het benodigde werkoppervlak aanzienlijk verminderen van de huidige 217.000 m² naar ongeveer 80.000 m², aangevuld met de mogelijkheid van thuiswerken.
Aanzienlijke erfgoed- en identiteitswaarde
Het NBB1-blok aan de de Berlaimontlaan bestaat uit een verzameling historische bouwdelen, gebouwd tussen de jaren 1860 en 1960, waarbij circulatie, routing en de verbinding met de stad werden aangepast. Hoewel het huidige complex operationeel inefficiënt is, hebben de opvallende historische componenten een aanzienlijke erfgoed- en identiteitswaarde. Dat betekent dat sloop uitgesloten is en een nieuwe visie nodig blijkt om dit unieke ensemble om te vormen tot een toekomstgericht complex.
Strategisch openwerken van de structuur
Centraal in het renovatieplan staat het verwijderen van ongewenste elementen binnen het NBB1-blok, waardoor een ruime binnentuin op de begane grond naast de voormalige lokettenhal ontstaat. Deze revitalisering brengt nieuw leven in het binnengebied, met aangename werk- en ontmoetingsruimtes vol natuurlijk licht en uitzicht op sereen groen. Het strategisch openwerken van de structuur verbetert verticale relaties en oriëntatie, terwijl het hoogteverschil in het blok wordt gebruikt om de kelder naar de tuin te openen. Sommige delen van de begane grond krijgen dubbelhoge plafonds, wat een ruimtelijk gevoel en een overvloed aan daglicht biedt.
Door de kantoren met uitkijk op de tuin uit te breiden wordt gegarandeerd dat alle extra werkplekken profiteren van uitzicht op de nieuw gecreëerde groene ruimte. Terwijl de integriteit van de ‘achtergevel’ behouden blijft, wordt een nieuwe transparante gevel toegevoegd, waardoor de grenzen tussen binnen en buiten vervagen.
Efficiënte circulatie door directe toegang
Het renovatieproject geeft ook prioriteit aan efficiënte circulatie door directe toegang tot de publieke plint te bieden, toegang te verlenen tot de binnentuin en nieuwe doorgangen en liften te introduceren. Bovendien richt het ontwerp zich op het verbeteren van zichtlijnen door het hele gebouw en het atrium om zo de zichtbaarheid van liften en trappenhuizen te verbeteren. Duidelijke ingangen dragen bij aan eenvoudige oriëntatie voor zowel gebruikers als bezoekers.
Energieprestaties en ruimtegebruik optimaliseren
De renovatie van het NBB1-gebouw zal leiden tot een state-of-the-art en slim gebouw. De belangrijkste doelstellingen van het project zijn het verbeteren van de energieprestaties en het optimaliseren van het gebruik van ruimte. Door innovatieve en duurzame oplossingen toe te passen, zoals geavanceerde en slimme verlichting, ventilatie- en verwarmingssystemen, streeft de Bank naar een aanzienlijke energiebesparing. Bovendien zal het gerenoveerde hoofdkantoor een moderne en aangename werkomgeving bieden aan het personeel van de Bank, welke voldoet aan de eisen van de veranderende werkpraktijk.