SWOT op de toekomst: de visie van Matthias Brusselmans
Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor de bouwsector? En hoe moeten we daar best op antwoorden?
Matthias Brusselmans: “De uitdaging is om betaalbaar te bouwen met een lage- of zeromilieuimpact en op een fijnmazige manier die zich integreert in de bestaande ruimtelijke en sociale omgeving. De migratiestromen ten gevolge van de klimaatopwarming maken deze uitdaging alleen maar groter.”
“De bouwsector is ook complex met (te) veel actoren en reageert daarom veel te langzaam. Een vereenvoudiging van bouw zou welkom zijn. Het inkorten van de keten, minder betrokkenen en het samengaan van verschillende actoren zouden hierbij helpen.”
“Voor beide problemen kan modulair bouwen een te onderzoeken oplossing zijn.”
In welke technologie of innovatie zie je een grote opportuniteit? Waarom?
Matthias Brusselmans: “Tot vandaag worden problemen opgesplitst in deelproblemen die elk afzonderlijk worden opgelost. Het resultaat? Monofunctionele gebouwen, monofunctionele bouwelementen, monofunctionele technieken. We dienen oplossingen te bedenken die én-én zijn. Gebouwen die multifunctioneel zijn, flexibel, demonteerbaar, met positieve milieuimpact, perfect passen in hun omgeving en maximaal ten dienste staan van de gemeenschap ... Dit zijn complexe probleemstellingen die moeilijk te optimaliseren zijn. Maar wellicht kan AI ons helpen het optimum te vinden.”
“Misschien biedt AI de mogelijkheid om alle uitdagingen van deze tijd tegelijk aan te gaan en op te lossen. Hoe dit praktisch in zijn werk moet gaan, is me totaal onduidelijk. Maar dat het mogelijk moet zijn, bewijst het algoritme Solv.com ontwikkeld door Dhooghe. Ruimtelijke conflicten worden ermee opgelost tot maximale tevredenheid van alle betrokkenen.”
“Ook op kleinere schaal en op kortere termijn zal AI wellicht grote invloed hebben op onze sector. Voor officemanagement bijvoorbeeld maar ook als hulp bij het ontwerpen.”
Op welke speerpunten zet jouw bedrijf momenteel vooral in? Wat wil je daarmee bereiken?
Matthias Brusselmans: “We trekken de duurzaamheidsgedachte door in de volledige bedrijfsvoering: van duurzaam bouwen tot duurzaam ondernemen. Dus ook locatie, mobiliteit, omgaan met medewerkers, samenwerkingsprincipes ... Dit vind ik al even belangrijk als het product dat je maakt. Ik geloof er rotsvast in dat een duurzame onderneming als vanzelf duurzame producten oplevert.”
“Ik ben er mij meer en meer van bewust dat we extra marge nodig hebben om vooruit te lopen. Om proactief op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden, samenwerkingen, innovaties en experimenten. Maar om deze marge te realiseren is een efficiënte werkmethodiek noodzakelijk. Momenteel lichten we de hele werking van A2D door, zowel op managementniveau als op projectniveau. Een moeilijk oefening die trager gaat dan verwacht, maar zeker zijn vruchten zal afwerpen.”
Lees het diepte-interview met A2D
Wat zal volgens jou de economische dynamiek zijn in 2024? (verwachtingen op vlak van inflatie, recessie, koopkracht, opdrachten in de bouwsector)
Matthias Brusselmans: “Als we de laatste jaren iets geleerd hebben, is dat zelfs de grootste economen tekortschieten om de toekomst te voorspellen. En dan zijn er nog gebeurtenissen die niet kunnen voorzien worden, zoals oorlogen en epidemieën. De toekomst is dus koffiedik kijken. Maar ik geloof in de veerkracht van de mens en de maatschappij. Angst is een slechte raadgever, dus laten we er maar voor gaan.”
Hoe denk je in 1 tot 3 woorden over:
Circulair bouwen: "een must, maar moeilijk te definiëren en nog veel moeilijker te kwantificeren."
Bouwmeesters: "ook een must en moeilijk te kwalificeren"
AI: "opportuniteit"
BIM: "evidentie"
Ruimtereizen: "overbodig, maar interessant"
Uitsmijter: waar en hoe woont de mens in 2100?
Matthias Brusselmans: Ook in 2100 zal ‘de mens’ nog niet bestaan. Een homogene wereld is niet voor de nabije toekomst. Ieder politiek-maatschappelijk systeem zal zijn eigen oplossing hebben. Voor België zie ik geen drastische wijzigingen in het wonen, maar we zullen wel denser en compacter wonen en - laten we daaraan werken - ook kwaliteitsvoller.